Skal aldri gi opp kampen

Napoleon Gomez mottok i går Arthur Svensson-prisen og overvar prisutdelingen via skype. Foto: Christine Amdam

I går mottok fagforeningslederen, Napoleon Gomez Urrutia, Arthur Svensson-prisen. På grunn av trusler kunne han ikke reise til Norge, og han måtte følge overrekkelsen via skype fra Canada hvor han lever i eksil.

Men på Folkets Hus ved Youngstorget i Oslo kunne hans kone Oralia Casso stolt ta i mot prisen på vegne av sin mann. Målet med prisen er å styrke fagforeningsarbeid og faglige rettigheter i andre land og den er på 500.000 kroner. Napoleon Gomez Urrutia er leder for det meksikanske gruve- og metallforbundet Los Mineros.

- Jeg er så vanvittig glad for å stå her. Mannen min har kjempet og kjempet og gir aldri opp. Jeg er så stolt av han. Jeg elsker han, sa hans kone til et fullsatt auditorium på Folkets Hus.

Representanter fra fagforeninger og humanitære organisasjoner var blant de som var tilstede i salen. På første rad satt medlemmene av juryen; Gerd Liv Valla, Liv Tørres, Yngve Hågensen, Finn Erik Thoresen, Randi Bjørgen, Helga Hjetland og Leif Sande. Hele salen applauderte og reiste seg da Casso takket for prisen.

- Jeg elsker dere også, sa hun da applausen hadde stilnet.

Oralia Casso fikk stående applaus da hun holdt sin takketale på vegne av mannen. Foto: Christine Amdam

Lever i eksil

I 2006 ble 65 gruvearbeidere drept i en gruveeksplosjon i Mexico. Gomez, som også da var leder av Los Mineros gikk ut og kritiserte myndighetene og gruveselskapet Grupo Mexico etter ulykken. Han kalte ulykken en ”industrial homicide” og presiserte hvor elendig redningsarbeidet var. Gruven hadde lenge blitt advart mot dårlige forhold i gruven, uten at noe var blitt gjort.

- Vi har levd med trusler i 8 år og ble tvunget til å flytte ut av hjemlandet vårt, sier kona til Gomez.

Fire av Gomez sine fagforeningskollegaer har blitt drept uten at noen har blitt stilt til ansvar for drapene. Meksikanske myndigheter og Grupo Mexico driver en forfølgelseskampanje mot Los Mineros. De har fått sperret bankkontoene sine og frykter for livet.

- Mannen min er en helt hjemme i Mexico, men han er hatet av myndighetene, sier Casso til PWYP Norge.

- Tror du at Grupo Mexico og myndighetene noen gang vil snu?

- Ingenting er umulig og vi har håp. Vi skal fortsette å kjempe denne kampen hver dag, sier Casso.

Hun og Gomez har tre barn sammen. Et av barna har flyttet tilbake til Mexico og har fått tre egne barn. Casso frykter hver dag for livene deres.

Les også: "Oljefondet må ut av Grupo Mexico"

Viktig pris

Arthur Svensson-prisen ble opprettet av Industri Energi i 2010. Industri Energi er en av PWYP Norges tilsluttede organisasjoner. Leder av forbundet, Leif Sande, åpnet prisutdelingen.

- Det har vært mange sterke kandidater til årets pris. Omkring 100 fagforeningsarbeidere blir drept hvert år og enda flere må flykte og lever i skjul. Vi er ikke villige til å akseptere at så mange blir drept, de skal ha samme rettigheter som alle andre, sa Sande.

Han leste opp en hilsen fra fjorårets vinner, den russiske fagforeningslederen Valentin Urusov. Urusov satt i fengsel, men ble løslatt etter at han mottok prisen i fjor.

- Jeg er stolt av å være en vinner av Arthur Svensson-prisen. Dessverre pågår det fortsatt mye urettferdighet i vår industri. Vi må fortsette arbeidet med å gjøre det bedre for alle, lød beskjeden fra Urusov som Leif Sande leste opp.

Gomez sin kone Oralia Casso mottok prisen fra leder av Industri Energi, Leif Sande. Foto: Christine Amdam

Klar beskjed fra prisvinneren

Napoelon Gomez var med på skype på storskjerm under utdelingen, til tross for at klokken var tre på natten i Canada. Han har blitt gjenvalgt som leder i Los Mineros selv om han bor i Canada, og har en enorm tillit blant gruvearbeiderne.

- Det er en lang vei igjen før vi får rettferdighet. Det er masse frustrasjon blant arbeidere og fagforeninger over hele verden. Medlemmer diskuterer hvordan vi kan gjøre en forandring. Det som må til er åpenhet og at vi stoler på hverandre, sa Gomez.

Hans kone sa også til Publish What You Pay Norge at åpenhet må til for å komme et skritt videre på veien. Hun mener at det vil gi opplysninger og makt til å fortsette kampen.