- Medlemskap i EITI vil sikre åpenhet

Det sa presidenten i Etiopia, Mulatu Teshome, på et møte nylig hvor Etiopias medlemskap i Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) ble diskutert.

Teshome mener at EITI vil sikre mer åpenhet i utvinningsindustrien i landet. I mars i år ble det vedtatt at Etiopia fikk kandidatstatus i EITI under det internasjonale EITI-styremøtet i Oslo. Dette var andre gang det afrikanske landet søkte.

Les også: ”Etiopia får status som EITI-kandidat” 

Åpenhetsstandard

EITI er en åpenhetsstandard som krever at utvinningsselskap offentliggjør hvor mye de betaler til myndighetene, og at myndighetene offentliggjør hvor mye de har mottatt. Standarden baserer seg på et trepartssamarbeid mellom stat, sivilsamfunn og utvinningsselskaper. Så langt har 26 land implementert EITI, deriblant Norge. 18 land har kandidatstatus med mål om å implementere EITI på sikt.

Etiopia må produsere sin første EITI-rapport innen to år, og valideringen vil starte innen tre år. Presidenten i landet har jobbet hardt for at Etiopia skulle få kandidatstatus. Han får støtte av gruveministeren i landet.

- Å implementere åpenhetsstandardene vil bety mye for Etiopia. Det vil styrke demokratiseringsprosessen og sikre åpenhet, sier Tolosa Shagi, ifølge ertagov.com.

Kritikk

Etiopia har store uutnyttede reserver av mineraler, deriblant gull, platina og kobber. Utviklingen av utvinningen kan bedre landets økonomi betraktelig.

Da det ble klart at Etiopia fikk status som EITI-kandidat var det mange som reagerte. Landet har tidligere blitt beskyldt for å kneble media og knuse aktivistgrupper. 

Human Rights Watch er blant de som reagerte svært negativt på at Etiopia ble tatt inn i varmen av EITI.

- Med denne avgjørelsen har EITI gitt slipp på prinsippene sine og skadet sitt rykte som en gruppe som promoterer godt styresett, skrev Human Rights Watch i en pressemelding.

Lisa Misol, forsker ved Human Rights Watch har tidligere kommentert EITI sin søknad slik:

- Den etiopiske regjeringen har knust aktivistgrupper og kneblet media. Etiopia sin undertrykking av uavhengige stemmer er på ingen måte kompatibel med det internasjonale arbeidet for å styrke det offentlige innsynet i hvordan myndighetene opererer.