- Vi må bekjempe ulovlig kapitalflukt

Zimbabwes finansminister Patrick Chinamasa forteller at Zimbabwe har store utfordringer når det gjelder kapitalflukt og får denne uken hjelp av IMF. Foto: BBC World Service/flickr.com

Zimbabwes finansminister mener at ulovlige pengestrømmer ødelegger for økonomien i landet og begrenser den økonomiske veksten.

- Vi har forventninger om en økonomisk vekst i landet vårt. For å få til dette må vi bekjempe de ulovlige pengestrømmene. Så langt har vi ikke oppnådd det vi har hatt forventninger om, sa finansminister i Zimbabwe Patrick Chinamasa, da han gikk gjennom regjeringens finanspolitiske satsningsområder forrige uke. 

Ulovlig kapitalflukt gjennom skatteunndragelser, bestikkelser, korrupsjon og mangel på åpenhet og ansvarlighet i utvinningsindustrien blir trukket frem som de største utfordringene for økonomien i landet.

Store summer

Ifølge statistikk fra African Development Bank har Zimbabwe tapt 12 milliarder dollar i kapitalflukt det siste tiåret. Det har gjort enkeltpersoner rikere på bekostning av samfunnet, skriver NewsDay, en politisk uavhengig avis i Zimbabwe.

Tafadzwa Chikumbu fra African Forum and network on dept and development (AFRODAD) forteller at ulovlig kapitalflukt er et problem som ikke bare rammer Zimbabwe.

- Det er et globalt problem som har internasjonale implikasjoner, men det er utviklingslandene som blir hardest rammet, sier Chikumbu.

Chikumbu forklarer at den ulovlige kapitalflukten i landet foregår på forskjellige plan.

- Inntektskilden er som regel lovlig, men både enkeltpersoner og bedrifter unngår skatt. Problemet spenner fra privatpersoner som overfører privat inntekt til kontoer i utlandet uten å ha betalt skatt, til bedrifter med svært komplekse ordninger. Her ser vi flere underselskaper og selskapene skjuler sine eierskap, sier Chikumbu fra AFRODAD.     

Besøk av IMF

Zimbabwe har denne uken besøk av en gruppe fra det internasjonale pengefondet (IMF). Pengefondet skal legge frem en økonomisk plan som skal hjelpe dem med å bedre økonomien i landet. Dette arbeidet ble påbegynt i fjor etter initiativ fra myndighetene i Zimbabwe, skriver allafrica.com

Målet til IMF er å få den offentlige økonomien på en bærekraftig kurs, uten at det skal gå på bekostning av investeringer i for eksempel infrastruktur og helsevesen. IMF skal hjelpe til med å omstrukturere sentralbanken og få økt åpenhet i diamantindustrien. Dette skal gjøre den finansielle sektoren mindre sårbar. 

Zimbabwe har ikke klart å gjennomføre ønskede finansielle reformer frem til nå grunnet uroligheter etter valget i 2013.

- Med denne avtalen er regjeringen forpliktet til å fortsette å gjennomføre et omfattende reformprogram. Vi skal få en bærekraftig økonomisk vekst, med mål om å få en betydelig reduksjon av fattigdommen i landet, sier finansminister Patrick Chinamasa. 

Les også: "PWYP Norges kommentarer til IMFs konsultasjon om økonomisk ”spillover” i internasjonal skattlegging"