Skattefinter i fotballverdenen

Den argentinske toppfotballspilleren Lionel Messi tjener 50 millioner dollar i året og er blant verdens best betalte fotballspillere. Kanskje stjernestatusen blekner litt hvis han blir satt i fengsel på grunn av skatteunndragelser?

Lionel Messi spiller på FC Barcelona og er en av verdens mest populære fotballspillere om dagen. Under VM i Brasil i sommer mottok han gullballen som toppspiller i mesterskapet. Samtidig er han anklaget for grove skatteunndragelser.

Spanske myndigheter etterforsker Messi og faren hans for en nøye planlagt metode for å unngå skatt. Penger er overført til skallselskaper i andre land hvor eierne er skjulte.

Et sentralt element i saken til Messi ser ut til å være hemmelighold i flere lag, skriver Forbes. Avtalen ble laget slik at navnet hans skulle holdes skjult. Den spanske aktoren i saken påstår at pengene ble sendt gjennom selskaper i Storbritannia og Sveits og deretter til selskaper i Uruguay og Belize. Med hjelp av disse leddene blir det vanskelig å spore pengene tilbake til Messi. 

Lionel Messi benekter anklagene, men sier at hans tidligere agent gjorde avtaler som han ikke kjenner til.

Skallselskaper ødelegger for samfunnet

Slike omgåelser får konsekvenser for vanlige borgere og lønnsmottakere, mener PWYP Norge. Det ødelegger mulighetene for samfunnet å gjøre fornuftige investeringer som skal skape et godt samfunn. Et av problemene er at det lenge har vært så usynlig at det er vanskelig å forstå i hvilken industrielt omfang dette foregår, og hvilke skadevirkninger det gir samfunnet. 

I et skallselskap foregår ingen substansiell virksomhet annet enn at det fungerer som en «juridisk person». Når skallselskaper gjemmes i skatteparadiser, blir det mange lag med hemmelighold. Slike fiktive og innholdsløse juridiske konstruksjoner skaper en form og et bilde som har stor avstand til hva som egentlig foregår, nemlig den substansielle skattemessige virkningen av slike konstruksjoner.

På konferansen ”Financial secrecy, society and vested interests” som PWYP Norge arrangerte i Bergen i 2012 holdt Jason Sharman en presentasjon om skallselskaper. Her fortalte han om hvor enkelt det er å opprette et skallselskap, og i hvilken grad man kan ha finansielt hemmelighold gjennom denne typen selskaper. Sharman jobber ved Griffith University i Brisbane i Australia og har skrevet mye om skatteparadiser, hvitvasking av penger og grov korrupsjon. 

Hør presentasjonen ”Untraceable shell companies and financial secrecy: An experiment” her.

Hvitvasking av penger

Det er ikke bare stjernespillere som er mistenkt for pengesnusk i fotballverdenen. En av medlemmene i FIFAs revisjonsavdeling, Canover Watson, ble nylig arrestert mistenkt for korrupsjon og hvitvasking av penger i Cayman Islands. Han nekter for alle anklagene og er løslatt mot kausjon. FIFA krever at han avgir forklaring, skriver The Guardian.