Visepresidenten i Ekvatorial-Guinea tiltalt for hvitvasking og ulovlig berikelse

«Teodorin» Obiang fra Ekvatorial-Guinea er både visepresidenten i landet og sønnen til den nåværende presidenten, og er tiltalt i fransk og sveitsisk domstol. 

Som visepresident i Ekvatorial-Guinea mottar Teodorin Obiang en årsinntekt på 850.000 norske kroner. Det er en god lønn i landet, men kan ikke forklare hvordan Obiang har hatt råd til å leve et luksusliv i Paris. Obiang eier 11 luksusbiler og to herskapshus son inneholder blant annet kino, spa, frisørsalong og gulldekkede kraner, og har hatt en livsførsel som har gjort ham kjent som ”en av verdens ledende playboyer”.

Nå risikerer Obiang ti års fengsel i Frankrike dersom han blir funnet skyldig for korrupsjon og personlig nytte av pengene fra statlig eid olje- og gass. Regjering i Ekvatorial-Guinea mener at Teodorin har diplomatisk immunitet og krever at saken derfor må stoppes. Den internasjonale domstolen i Haag har imidlertid satt foten ned og nektet Frankrike å gi etter for Ekvatorial-Guineas krav. Det antas at saken starter opp igjen rundt juni 2017.

 

En sønn med sugerør ned i statskassa

Teodorin er sønnen til den lengst sittende president Teodoro Obiang Nguema som tok makten i Ekvatorial-Guinea ved et kupp i 1979. Under diktatorskapet til faren Teodoro Obiang Nguema Mbasogo har myndighetene brukt inntekter fra oljeindustrien til å berike seg selv på bekostning av en fattig befolkning. Etter selvstendigheten fra Spania i 1968, var landet allerede et av de mer velstående i Vest-Afrika. Da oljen ble oppdaget på midten av 1990-tallet førte dette til en eksplosiv inntektsøkning for landet. Equatorial Guinea sitt bruttonasjonalprodukt (BNP) har siden da steget med over 5000 prosent, og landet ble den fjerde største oljeprodusenten i Afrika Sør for Sahara. 

Ekvatorial-Guinea er et lite land med en veldig liten befolkning. I 2015 bel det anslått at landet har ca. 1,2 millioner innbyggere. Det gjør Ekvatorial-Guinea til det landet i Afrika hvor folk er rikest per hode. Dersom oljerikdommen i landet hadde blitt brukt på en fornuftig måte så kunne folk i Ekvatorial-Guinea hatt en levestandard på lik linje med folk i Spania eller Italia.  Men slik er det ikke. Folk flest lever fortsatt i fattigdom. Globalis forteller at 77 prosent av folk i Equatorial Guinea lever under fattigdomsgrensen. Human Rights Watch beskriver landet som et av Afrikas mest undertrykkende regimer.  Istedet lever folk med en levestandard som er mer lik den i Chad eller den demokratiske republikken av Kongo. I 2004 brukte presidentsønnen 35 millioner dollar på å kjøpe luksuseiendommer i California og 8,45 amerikanske dollar på herskapelige hus og luksusbiler i Sør-Afrika. Hans eneste kjente inntekt var den månedlige inntekten på 4000 amerikanske dollar som han fikk som minister. De 43,45 millionene amerikanske dollar som han brueke på personlig berikelse fra 2004 til 2006 var mer enn de 43 millionene som myndighetene brukte på utdanningsbudsjettet i Ekvatorial-Guinea i 2005.

 

Hundrevis av millioner fra Exxon Mobil til Equatorial Guinea

På ExxonMobil sine hjemmesider skryter selskapet av at de er den største oljeprodusenten i landet: "Exxon Mobil's upstream affiliate in Equatorial Guinea, Mobil Equatorial Guinea Inc. (MEGI), is the largest oil producer in the country".

TV-stasjonen MSNBC forteller at oljeselskapet i 2014 satte hundrevis av millioner inn på en bankkonto i Washington som gikk til presidentens familie. Det var det det amerikanske senatet som fortalte om denne transaksjonen i en rapport i 2014.