Ecuadors president "benåder" journalister og kommer samtidig med dårlig skjulte trusler

Rafael Correa Foto Ministerio de Coordinación de la Producción Ecuador CC BY-NC 2.0 Flickr.

Rafael Correa sa i sin tv-overførte tale i går at han vil tilgi, men ikke glemme, og sendte med det en klar advarsel til andre som måtte våge å kritisere myndighetene. Correa annonserte at pressen er ”overvunnet”, og at han derfor trekker tilbake saken han anla mot de to journalistene som ble dømt til å betale ham personlig erstatning for injurier tidligere denne måneden

President Rafael Correa har ført flere slike søksmål mot pressen. Senest i desember i fjor, ble lederen for avisen, "Hoy":http://www.hoy.com.ec/, dømt for "injurier" og like etter benådet av presidenten. Samtidig som presidenten i går trakk tilbake "saken" mot de to journalistene og forfatterne av boken, _El Gran Hermano_ ("Storebroren"), Christian Zurita Rón og Juan Carlos Calderón, benådet han de tre øverste lederne og en tidligere redaktør i avisen El Universo, som var "dømt i en tilsvarende sak".

Trussel mot ytringsfriheten Situasjonen i Ecuador ble tatt opp på en høring i den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen 25. oktober i fjor, og for få dager siden kom "oppfordringen fra kommisjonen":http://www.pen-international.org/newsitems/ecuador-inter-american-commission-on-human-rights-orders-suspension-of-sentences-against-el-universo/ om at Ecuador måtte trekke tilbake dommen mot El Universo, ettersom den utgjør en trussel mot ytringsfriheten til de dømte. I et intervju med avisen, "El Tiempo", mener forsvareren til de to journalistene, Ramiro Aguilar, at det internasjonale presset var avgjørende for at presidenten gikk til dette skrittet.

Aguilar sier videre at han vil anbefale sine klienter å godta at saken trekkes tilbake: - I en demokratisk republikk er det logisk at en sak avsluttes med en avgjørelse fattet av en uavhengig dommer, og at denne dommeren verdsetter begge partenes posisjon. Men, ettersom vi ikke befinner oss i en helt demokratisk republikk, må vi tilpasse oss omstendighetene, og da er det bedre ikke å ha en sykdom, enn å ha en, utdyper Aguilar til El Tiempo. Samtidig vektlegger forsvareren at journalistene nå må avvente den offisielle bekreftelsen før de kan være sikre på at saken vil bli trukket. Ifølge "Committee to Protect Journalists":http://www.cpj.org/, som har fulgt de ecuadorianske sakene tett, har Correas administrasjon ført landet inn i en periode med undertrykkelse, ved at kritiske journalister systematisk blir utsatt for svertekampanjer og injuriesøksmål.

 Vi er lettet over at _El Universo_ og dens ledere, sammen med forfatterne av _El Gran Hermano_, ikke vil bli straffet for å ha våget å kritisere presidenten, uttaler Carlos Lauría, programkoordinator i CPJ. – Men, disse sakene er del av et urovekkende mønster der presidenten og andre ecuadorianske myndighetspersoner har utsatt kritiske journalister for lange og svekkende rettstvister. Borgernes fundamentale rett til ytringsfrihet bør ikke overlates til offentlige tjenestemenns tilfeldige innfall. h4. "Tilgitt, men ikke glemt" I uttalelsen sin hevdet Correa på sin side at de aktuelle søksmålene ikke dreide seg om å hindre ytringsfriheten eller å få personlig gevinst, men at den idømte oppreisningen fra journalistene skulle doneres til "Yasuní-ITT-prosjektet":http://yasuni-itt.gob.ec, et forslag presidenten selv har lagt på bordet internasjonalt for å samle inn midler som skal kompansere for tapte inntekter ved at landet unnlater å åpne en spesielt sårbar del av regnskogen for oljeutvinning.

Samtidig oppfattes Correas uttalelse om at han vil tilgi, men ikke glemme, som en dårlig skjult advarsel til dem som i framtiden ønsker å gå myndighetene nærmere etter i sømmene:

Dersom dette betyr at presidenten mener at de to journalistene, Christian og Juan Carlos, ikke skal skrive om korrupsjon og kapitalflukt i utvinningsindustrien uten å risikere nye søksmål, så er det et svært alvorlig angrep mot pressefriheten og ytringsfriheten i landet, sier Mona Thowsen, generalsekretær i PWYP Norge.

Saken illustrerer også hvor viktig det er at helt grunnleggende finansiell informasjon fra utvinningsindustrien er tilgjengelig for journalister og andre interessenter, som ønsker å stille kritiske spørsmål rundt forvaltningen av inntekter fra naturressurser. - En utvidet land-for-land-rapportering kan bidra til å begrense nødvendigheten av at journalister risikerer ruinerende søksmål, eller livet, for å finne nødvendig og relevant informasjon relatert til utvinningsindustrien. Den offentlige kunngjøringen ble gjort foran et stort oppbud av ministre og funksjonærer, og også tv-overført.

I flere store byer ble den vist på "storskjerm":http://www.eluniverso.com/2012/02/27/1/1355/pantallas-gigantes-carpas-grupo-folclorico-carta-abierta-presidente.html, og i Guayaquil hadde lokale myndigheter for anledningen i tillegg satt opp telt og sørget for akkompagnement av folkemusikk og dans. h4. Relaterte saker:

 "Ecuadoriansk rett dømte to journalister til å betale presidenten" * El Universo: "Perdón sin olvido otorga Rafael a este Diario, Calderón y Zurita":* CPJ: "Despite pardon, Correa does lasting damage to press":http://www.cpj.org/2012/02/despite-pardon-correa-does-lasting-damage-to-press.php * IFEX: "President pardons 'El Universo' executives and writers; drops lawsuit against 'El Gran Hermano'" 

 El Tiempo: "Las 5 armas de Rafael Correa para controlar la prensa"

 * Youtube: "Video av presidentens verbale angrep på media: Ataques a la prensa en Ecuador"

 _Se presidentens tale (27.2.12) og video fra høringen i den interamerikanske menneskerettihetskommisjonen (25.10.11):

_