- En forbannelse å være skatteparadis

image

Skatteparadiser som Jersey gir utenlandske selskaper og rikfolk anledning til å stue unna enorme summer uten å betale skatt. - For å finansiere skattehullet har regjeringen innført en ny skatt på kjøp av varer og tjenester som bare rammer de fastboende, sier Jersey-politiker Geoffrey Southern til DN.

Den sosialistiske Jersey-politikeren fortviler over at øya tiltrekker seg et stort antall styrtrike nyllskattytere. - Noen betaler regningen for dette. På Jersey er det de fattige, sier Southern til DN. Blant de som velger å oppbevare formuen på Jersey for å slippe og betale skatt, er Norges rikeste mann John Fredriksen. DN lørdag skriver om hvordan Fredriksen har kvittet seg med sitt norske pass og tatt i bruk skatteparadiser som Jersey og Bermuda for å slippe å bidra til fellesskapet.

For vestlige velferdsstater utgjør skatteparadisene en trussel mot hele samfunnsstrukturen, sier professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole (NHH) til Dagens Næringsliv.  

Skadevirkningene av skatteparadiser er kjempestore, langt større enn folk flest er klar over. De underminerer fiskeriforvaltning og miljøpolitikk, gir incitamenter til skatteunndragelse og annen økonomisk kriminalitet. De skader også nasjonalt sikkerhetsarbeid - Anders Behring Breivik hadde konto i skatteparadis, og gir diktatorer i fattige land et skjulested for penger som stammer fra korrupsjon eller tyveri, konstaterer professoren. Guttorm Schjelderup er blant foredragsholderne på konferansen "Financial secrecy, society and vested interests":conference som arrangeres av PWYP Norge i samarbeid med Norges Handelshøyskole (NHH) i NHHs lokaler i Bergen.