USA gir bort gull

USA mottar null skatteinntekter fra gull som tas ut i eget land. Og ikke nok med det: myndighetene har ingen oversikt over hvor mye gull og andre mineraler som tas ut innenfor USAs grenser.

Det er utrolig men sant: amerikanske myndigheter mottar null inntekter fra utvinning av gull på føderalt land. Det viser "en rapport" fra US Government Accountability Office utført på vegne av USAs Innenriksdepartement. Rapporten som kommer etter forespørsel fra Arizona-senator Raul Grijalva (D) og New Mexico-senator Tom Udall (D) viser at myndighetene ikke mottar noen som helst inntekter fra utvinning av mineraler som gull, sølv, kobber og uran.

USAs regjering har ikke en gang oversikt over hvor store mengder av disse mineralene som utvinnes, og har dermed også null oversikt på den økonomiske verdien av mineralene som selges, ifølge rapporten. Gruvevirksomhet i USA omfattes fremdeles av the General Mining Act of 1872, en lov som sørger for at verdifulle mineraler kan utvinnes uten at et rødt øre betales i skatt til staten. Dermed gir gruvevirksomheten null inttekter, i motsetning til olje- og gassvirksomhet som sørget for over ti milliarder dollar til USAs statskasse i hvert av årene 2010 og 2011.

Det gir ingen mening å beholde en utdatert lov som dette. Det tjener ikke noe offentlig formål å ikke opplyse folket og kongressen om hva som foregår på føderal eiendom, og det bør derfor bli en slutt på dette, sier Arizona-senator Raul Grijalva. Dersom USA skulle velge å ta i bruk PWYP Norges forslag til "utvidet land-for-land-rapportering", er dette et problem som enkelt kan løses. Denne rapporteringsformen krever blant at selskapene oppgir hvor store mengder mineraler de tar ut, samt hvilke inntekter og utgifter som er knyttet til uttaket av disse mineralene.

Og så er det selvfølgelig opp til myndighetene å velge om de vil kreve inn skatt basert på dette, noe vi mener vil være meget fornuftig av et land som sliter med manglende inntekter til statskassa. "*Les mer her*"