Aker Solutions med skattefritak i Angola

image

Aker Solutions er et av flere norske selskaper som har etablert seg i Angola. Selskapet hadde i 2012 en inntekt på nærmere 240 millioner kroner i det oljerike landet, men har fått avtale med angolanske myndigheter om skattefritak fram til 2019.

Aker Solutions er et av mange internasjonale selskaper med lukrative avtaler i oljesektoren Angola. PWYP Norge har spurt selskapet om noen nøkkeltall fra deres operasjoner i den afrikanske nasjonen, og vi har fått svar. Her er noen av opplysningene vi fikk om selskapets operasjoner i Angola:

Selskapets salgsinntekter (omsetning) i 2012 var i overkant av 40 millioner USD (cirka 240 millioner NOK), og inntektene var på samme nivå i 2011.

Aker Solutions har fått skattefritak i Angola fram til 2019, med unntak av kildeskatt på brutto serviceinntekter. Aker Solutions betalte 1,3 millioner britiske pund (11,7 millioner NOK) i kildeskatt for virksomheten i Angola i 2012 og 900.000 britiske pund (8,1 millioner NOK) i 2011.

Aker Solutions har samlet sett investert cirka 12 millioner dollar (71 millioner kroner) i Angola, hvorav det meste ble investert i opprettelsen av en servicebase i hovedstaden Luanda i 2005.

Akers Solutions sysselsetter 120 personer i Angola.

Aker Solutions ansatte i Angola arbeider hovedsakelig med vedlikehold av såkalte juletrær, altså brønnventiler, som installeres på havbunnen for å regulere strømmen i oljebrønnen.

Aker Solutions har ikke utbetalt signaturbonuser i Angola.

Foto: Fredrik Norman / Aker Solutions