– Åpenhet er viktig

Truls Wickholm (Ap) holdt et møte med TRACE-deltakerne i den gamle lagtingssalen på Stortinget. Foto: Eline Helledal

Det sa Truls Wickholm, medlem i finanskomiteen for Arbeiderpartiet, under et møte på Stortinget forrige uke. Han tok i mot 21 TRACE-deltakere fra Latin-Amerika for å diskutere loven om land-for-land rapportering.

Fra podiet i den gamle lagtingssalen på Stortinget beskrev Truls Wickholm prosessen omkring loven om land-for-land rapportering for deltakerne fra Colombia, Guatemala, Ecuador og Bolivia. Loven trådte i kraft 1. Januar i år, men den er ikke tilstrekkelig, mener Arbeiderpartiet.

– Stortinget har allerede spurt regjeringen, og sagt klart og tydelig at vi ønsker en spesifikk lov mot skatteplanlegging. Men vi ser at loven vi har nå ikke gjør det på den måten vi ønsker, sa Wickholm til deltakerne.

Stilte spørsmål til Siv Jensen

Tidligere i år stilte Marianne Marthinsen, som også sitter i finanskomiteen for Arbeiderpartiet, et spørsmål til finansminister Siv Jensen. Hun spurte om finansministeren ikke er villig til å gå videre og gjøre loven sterkere. Det er for å sørge for at selskapene ikke har anledning til å skjule hvordan de flytter på profitten før skattlegging. 

Les spørsmålet og svaret fra Siv Jensen her.

Svaret fra finansministeren var at regjeringen skal evaluere loven igjen om tre år.

– Vi vet at det er mange penger som kan bli flyttet på de tre årene. Vi vet at det tar lang tid å få gjennom en ny lov, så vi må begynne nå. Dette er altfor passivt på et tema som er så viktig, sa Wickholm.

Han mener at den loven som allerede er på plass er positiv, men at den ikke gir hele bildet.

– Alle land vil få utbytte av denne formen for åpenhet, sa Wickholm.

Påvirker land i Sør

Deltakerne fra Latin-Amerika vil at Norge skal gå foran som et godt forbilde, og innføre utvidet land-for-land rapportering. Juan Herrera jobber for Grupo Faro i Ecuador, og han presiserer at avgjørelsene som blir tatt i Norge også er viktig for land som Ecuador.

– Hva kommer ditt parti til å gjøre for at denne prosessen skal gå fortere? Spør Herrera.

– Vi har allerede introdusert land-for-land rapportering. Men vi trenger det for alle land og alle sektorer, hvis ikke vil vi flytte på problemet. Vi trenger åpenhet, svarte Wickholm. 

Juan Herrera fra Ecuador ville vite hva opposisjonen gjør for å få fortgang i prosessen. Foto: Eline Helledal

Lourdes Molina fra ICEFI i Guatemala var ikke helt fornøyd med svaret til Wickholm, og spurte hva som vil være den største utfordringen ved å gjøre rapportering obligatorisk gjennom loven.

– Noen politikere synes ikke dette er en god idé, og jeg kan ikke skjønne hvorfor. Men vi har mange sterke meninger innenfor demokratiet. Det skjer ting rundt om i verden som viser at ting flyter rundt, og at Norge bør være en del av det. Vi i opposisjonen må holde presset oppe, da vil det bli vanskeligere og vanskeligere for myndighetene å si nei.

Dere kan stole på oss

Generalsekretær i Publish What You Pay Norge, Mona Thowsen, benyttet også anledningen til å presse på opposisjonen.

– Vi setter stor pris på det arbeidet som ditt parti har gjort på dette området så langt. Men vi vil at dere skal gjøre mer, sa Thowsen.

Hun mener at loven slik den står i dag ekskluderer viktige elementer for å bekjempe korrupsjon og kapitalflukt, og at dette er et carte blanche for selskapene. 

– Jeg kan love at du kan stole på oss, sa Wickholm.

Det førte til full applaus fra salen. Før sommeren la SV inn et forslag om å utvide forskriften for land-for-land rapportering. Det var i forbindelse med at Stortinget stemte over revidert nasjonalbudsjett. Forslaget ble stemt ned i Stortinget.

Les: ”SV med forslag om utvidet land-for-land rapportering.”

Alle TRACE-deltakerne sammen med Truls Wickholm. Foto: Eline Helledal