Enstemmig vedtatt resolusjon i Transparency International mot hemmelighold

 

Vil ha slutt på hemmelighold som gjør korrupsjon mulig

Transparency International gjennomførte sitt årlige medlemsmøte til Panama City. Panama var i år mye omtalt i media på grunn av lekkasjen kalt Panama Papers. Lekkasjen eksponerte for hele verden at hemmelighold er en forretningsidé som er satt i system, blant annet av advokatfirmaer som Mossac Fonseca som nettop hadde tilholdssted i Panama. Det ble avslørt at noe av det som tilbys er anonyme selskaper, tilsløring av informasjon slik at virkningen som oppstår er fritak fra rapportering i eget hjemland,  og verktøy for å oppnå ulike typer hemmelighold.

Representanter fra mer enn 110  avdelinger i Transparency International vedtok en enstemmig resolusjon om å få slutt på hemmelighold som gjør korrupsjon mulig og bidrar til ulikhet i verden, skriver Transparency International i en pressemelding.

 - Hemmelighold bidrar til korrupsjon og fører til ulikhet og fattigdom, sa José Ugaz, styreleder i Transparency International. 

- Vi møttes her i Panama for å sende en beskjed til alle myndigheter, privat næringsliv og sivilsamfunn: sammen kan vi etterspørre slutten på hemmeligholdet og stoppe de lysskye avtalene som skader samfunnet vårt, la Ugaz til.

 

Lytter norske Stortingspolitikere?

Vil resolusjon bidra til at loven som kan virke mot uønsket skattetilpasning, utvidet land-for-land-rapportering, kommer på plass i norsk lov?

Foreløpig har Finansdepartementet foreslått det motsatte.

Les: Finansdepartementet foreslår å beskytte skatteparadiser