Forslag mot skjulte eiere fra Ap og Krf

Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet legger fram sitt forslag sammen med Krf i Stortinget i dag. Foto: Maria Lavik

I dag behandler Stortinget et forslag fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti om at det skal opprettes et offentlig register over egentlige eiere av selskaper. Partiene mener at full åpenhet omkring hvem som eier et selskap er en selvfølge.

Marianne Marthinsen, finanspolitisk talskvinne for Ap, og leder for finanskomiteen, Hans Olav Syversen (Krf) står i spissen for forslaget. De presenterer et representantforslag for Stortinget, og ber regjeringen komme tilbake med et forslag om et norsk offentlig register.

Stilte spørsmål til næringsministeren

Marianne Marthinsen har nettopp stilt et skriftlig spørsmål til næringsminister Monica Mæland (H). Der ber hun statsråden bekrefte at vi får et åpent aksjonærregister i Norge. Hun krever at både ultimat eier og børsnotert selskap skal være søkbart. Næringsministeren har seks dager på å svare på spørsmålet.

Les: ”Arbeiderpartiet krever at Norge får en åpent tilgjengelig aksjebok”

Oslo Børs anbefaler at norske selskaper er mer åpne om hvem som er deres egentlige eier, kunne NRK fortelle denne uka. Allikevel velger Statoil å holde sine største eiere skjult. Statoil sa til NRK at de vil vurdere Oslo Børs sine anbefalinger i fremtiden. Hans Olav Syversen (Krf) er overrasket, men håper at den nye konsernsjefen tar dette som et av de første stegene i den nye jobben, ifølge NRK.

Håper på flertall

– Dagens regelverk gjør det veldig vanskelig å ettergå maktstrukturene i samfunnet, om selskaper betaler skatt slik man skal og om hvem som reelt sett deltar for eksempel i en anbudskonkurranse, sier Marianne Marthinsen til NRK.

PWYP Norge har vært med på å oppfordre Venstre og Høyre-siden til å stemme for forslaget på Twitter i dag, og leder av Venstre Trine Skei Grande har uttalt at hun gir sin støtte til Ap og Krf.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier på Twitter at hun skal gi sin støtte til forslaget. Foto: skjermdump

Nettavisen skriver at de mener at Norge bør gå foran internasjonalt i å ha åpne eierskapsregistre hvor de egentlige eierne i selskaper som Statoil fremgår.

– Tradisjonelt har høyresiden holdt igjen i saker om offentlighet i økonomisk virksomhet. Det er uforståelig og uprinsippielt. Gjennomsiktighet er nemlig en forutsetning for et velfungerende marked, skriver Nettavisen.

Opprop om åpent eierskapsregister

PWYP Norge var nylig med på et opprop til næringsminister Monica Mæland om at det kommende aksjonærregisteret må bli mer åpent. En rekke organisasjoner og forskere var med på oppropet som sto på trykk i Dagbladet 26. januar. Der kommer det blant annet frem at kriminelle tjener på skjult eierskap.