Fra dyrehager til skatteparadis

 

I Armenia bortføres truede dyrearter fra dyrehagene. Få vet hvor de blir av.

I den armenske dyrehagen Jambo Park bodde en sjelden sjimpanse som både store og små kom for å se. Plutselig var den forsvunnet. Ikke rømt, men bortført. Truede dyrearter kjøpes og selges for over 170 milliarder norske kroner hvert år, hvilket betyr at virksomheten utgjør verdens fjerde mest lønnsomme ulovlige geskjeft etter narkotikasmugling, menneskehandel og bedrageri. Prisen på svartebørsen for sjelden ape kan være opptil 1,5 millioner norske kroner.

Dyrene forsvinner – og dukker opp igjen som attraksjoner for å trekke flere kunder til restauranter, som husdyr for rike armenere eller i private samlinger hos velbemidlede russere. Selv om Armenia, blant mange andre land, har signert avtalen som regulerer kjøp og salg av truede dyrearter, stopper ikke dette den ulovlige importen og eksporten av dyrearter som allerede er rødelistet av verdenssamfunnet.

Vil du høre mer om Armenias svarte dyreøkonomi og hvordan det strekker seg bånd fra Kongo via Saudi-Arabia til Armenia, er du hjertelig velkommen til Litteraturhuset den 12. desember der den armenske gravejournalisten Kristine Aghalaryan forteller mer om ulovlig dyrehandel på tvers av landegrensene.

Meld deg på her