Fra skatteparadis til EU-kommisjonen

Luxembourg-lekkasjene har skapt blest rundt Jean-Claude Juncker, Europa-kommisjonens nye president. Tidligere statsminister og finansminister i skatteparadiset Luxembourg skal nå kontrollere skatteregler i EU.

14. juli i år ble Jean-Claude Juncker Europa-kommisjonens nye president. Juncker-kommisjonen trådte i kraft 1. november. men bare en uke senere publiserte ICIJ (The International Consortium of Investigative Journalists) Lux Leaks, basert på 548 lekkede dokumenter. Opptil 350 selskaper, blant annet IKEA, Pepsi og DNB, har kanalisert enorme pengesummer gjennom skatteparadiset Luxembourg. Selskapene har unngått flere milliarder dollar i skattepenger. For DNBs tilfelle er det revisorgiganten PWC som har forhandlet fram skatteavtalen med Luxembourg, på vegne av DNBs datterselskap, skriver Klassekampen.

Press på kommisjonen

Myndigheter og offentlige personer har reagert sterkt på ICIJs funn, og krever en endring fra EU-kommisjonen som følge av informasjonen som er lagt frem. Bloomberg View viet 9. november lederen sin til EU-kommisjonens president, med tittelen "Jean-Claude Juncker Needs to Go". Juncker har opplevd et økende press om å tre vekk fra sin stilling. Margaret Hodge, medlem av det britiske parlamentet og leder av regnskapskomitéen, fortalte til The Guardian at hun mente Juncker måtte forklare sine tidligere handlinger.

– Hvordan kan vi vite at han jobber for europeiske interesser, når han som statsminister har utnyttet befolkninger i europeiske land, og andre steder i tiår? sier Hodge.

Ønsker skattereform i Europa

Jean-Claude Juncker var statsminister i Luxembourg fra 1995 til 2013 og finansminister fra 1989 til 2009. Under G20 Leaders' Summit i Australia i helgen, presset Juncker på for en skattereform, og fortalte at Europa er klar for å kjempe mot skatteunndragelser. Mottagelsen var ikke storartet.

– Folk spør seg om hvordan arkitekten av "Luxleaks" kan være ansvarlig for å oppklare saken? For mange kan det bli sett på som å sette Dracula som ansvarlig for blodbanken, sa Tim Costello, leder av C20 og World Vision Australia.