– Har reddet millioner av liv

Statsminister Erna Solberg, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Rwandas president Paul Kagame under mandagens konferanse om siste status for FNs tusenårsmål. Foto: Christine Amdam

I går var FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Oslo for å legge frem den endelige rapporten for tusenårsmålene til FN. Sammen med statsminister Erna Solberg forklarte han at arbeidet har reddet millioner av liv, men at det fortsatt er utfordringer.

Ban Ki-moon og Erna Solberg var direkte med på videolink til FN-salen i New York for å presentere rapporten om tusenårsmålene.

– Siden vi ble enige om disse målene i FN i 2000 har det vært stor utvikling. Det har vært en stor innsats globalt, og vi har reddet millioner av liv. Vi har reddet tusen milliarder mennesker ut av fattigdom. Vi har utvidet tilgangen til drikkevann, og vi har kjempet mot store folkesykdommer som malaria og HIV, sa Ki-moon.

Utviklingskonferanse i Oslo

Men han presiserer at det fortsatt er en lang vei å gå, og at det fortsatt er altfor mange som lever i fattigdom og ikke har tilgang til helsetilbud og utdanning. Mandag og tirsdag denne uken arrangeres konferansen ”Utdanning for utvikling” på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo. Blant deltakerne er FNs generalsekretær. Presentasjonen av rapporten om tusenårsmålene var arrangert av UNDP.

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende er vertskap for generalsekretæren under Norgesoppholdet. Statsministeren var langt på vei enig i Ki-moons presentasjon av rapporten.

– Vi trenger å handle for å takle disse utfordringene, sa Solberg under pressekonferansen.

Rwandas president Paul Kagame kom tre minutter forsinket til presentasjonen, men han var ikke sen med å gratulere med lanseringen av rapporten.

– Utviklingsmålene har vært et springbrett til utvikling. Samarbeidet mellom myndigheter må være sterkt for å nå målene, sa Kagame.

Du kan lese rapporten her

Handling nytter

Med på videolink fra New York var økonomiprofessor Jefrey Sachs. Han er en av verdens ledende eksperter på økonomisk utvikling og kampen mot fattigdom. Han var klar på hvordan utfordringene skal løses framover.

– Lærdommen fra tusenårsmålene er klar: Når vi prøvde, lyktes vi. Når vi ikke prøvde, feilet vi. Det handler om hvor vi retter fokuset vårt. Disse problemene er mulige å løse, sa Sachs.

Finansiell åpenhet er viktig for å nå målene. Klarer vi å sette en stopper for ulovlig kapitalflukt kan vi hjelpe enda flere mennesker ut av fattigdom, mener Publish What You Pay Norge. Et av de viktigste politikkforslagene her hjemme som kan gi større finansiell åpenhet er utvidet land-for-land rapportering. Vi er svært nærme en god lov i Norge.

Les: ”Samlet Storting vil styrke land-for-land forskriften”