Historisk kullvedtak på Stortinget

Nå er det enstemmig vedtatt at Oljefondet trekker seg ut av kull. Bildet er fra et kullkraftverk i Danmark. Foto: Atle Grimsby/flickr.com

Samme dag som Stortinget debatterte utvidet land-for-land rapportering ble det formelt vedtatt at Oljefondet trekker seg ut av kull.

Fredag 5. juni var en historisk dag på Stortinget. En enstemmig finanskomité vedtok at Oljefondet skal trekke investeringer fra selskaper som baserer mer enn 30 prosent av sin virksomhet på kullkraft eller kullgruver. Dette er i tråd med hva norske miljøorganisasjoner har foreslått.

– Dette er en dag for historiebøkene, sa Nina Jensen i WWF, Truls Gullowsen i Greepeace og Arild Hermstad i Framtiden i Våre hender, skriver WWF.

Stor oppmerksomhet

Det norske kullvedtaket har vakt stor oppmerksomhet verden rundt, ifølge Aftenposten. Internasjonale medier skriver at når et av verdens største fond tar en slik beslutning vil det få andre til å tenke seg om.

Framtiden i Våre Hender skriver at Oljefondet må kvitte seg med rundt 67 milliarder kroner i kull etter vedtaket, noe som er et større beløp enn det som var forventet. 

Les også: ”Oljefondet må trekke seg ut av okkupert områder”