Høyre: Vi er for åpenhet land for land

image

Høyres utviklingspolitiske talsmann Peter S. Gitmark slår fast at Høyre på ingen måte er mot åpenhet land for land, og partileder Erna Solberg konstaterer det er svært viktig at land må kunne få tilgang på inntekter fra egne naturressurser.

De to prominente Høyre-politikerne kunngjorde disse standpunktene på Utviklingskonferansen 2013, som ble arrangert av Kirkens Nødhjelp tirsdag 5 mars i Oslo. PWYP Norge håper og tror dette betyr at Høyre er klare for å innføre land-for-land-rapportering, og fortrinnsvis åpenhetsloven utvidet land-for-land-rapportering, fra 1.1.2014 dersom de på det tidspunktet sitter i regjering.

Holmås sikker på land-for-land-rapportering 

Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) gikk under Utviklingskonferansen 2013, som arrangeres av Kirkens Nødhjelp, langt i å garantere at land-for-land rapportering vil bli innført fra 1.1.2014, uavhengig av om det på det tidspunktet er en borgerlig regjering som sitter med makten.

- Har høyre sagt at de er MOT land-for-land-rapportering, spurte utviklingsministeren retorisk på spørsmål fra Kirkens Nødhjelps ordstyrer Ida Thomassen om hvorvidt det er mulig å garantere at land-for-land-rapportering innføres innen 1.1.2014. - Det er vi sikre på at vi får gjennom innen 1.1.2014, fulgte han opp.

Twitter-svar

Og på Twitter konstaterte Høyres Peter S. Gitmark at Høyre på ingen måte er motstander av land-for-land-rapportering.

- Har Høyre sagt de er mot åpenhet land for land, spør @SVHeikki. Har dere det? spurte Plan Norge Høyre på Twitter. Plan er sammen med Kirkens Nødhjelp blant 19 medlemsorganisasjoner i Publish What You Pay Norge. Gitmark svarte følgende: - Nei, selvsagt ikke. Vi ønsker åpenhet og et best mulig faktagrunnlag.

Og i debatten med utviklingsminister Heikki Holmås tidligere på dagen sa Erna Solberg at Høyre mener det er viktig at utviklingsland får tilgang på skatteinntekter fra egne naturressurser.

Det står i alle våre dokumenter at det at land skal kunne få tilgang på egne inntekter er det viktigste, sa partilederen og trakk fram Ghana som et godt eksempel på et utviklingsland som får lite bistand, og det meste av inntektene sine fra egne naturressurser.

Åpenhetsloven

- Det håper vi betyr at Høyre støtter land-for-land-rapportering for selskaper i (og utenfor) utvinningsindustrien, og at de vil gå for PWYP Norges konkrete forslag til hvordan olje-, gass- og gruveselskaper skal rapportere hva de henter ut av landene de opererer i og hvor mye de tjener på dette, sier generalsekretær i PWYP Norge Mona Thowsen.

Åpenhetsloven utvidet land-for-land-rapportering det eneste konkrete forslaget som setter selskapenes skatteinnbetalinger inn i en riktig kontekst, slik at det vil være mulig å vite om selskapene har betalt riktig skatt basert på sine inntekter, kostnader og profitt.

Forslaget baserer seg også på hvordan selskapene allerede konsoliderer sine finansregnskaper, og er derfor svært lett for selskapene å innføre. Alle tall som kreves ligger lett tilgjengelig hos ethvert selskap som har orden på regnskapene sine. Les også RORGs sammendrag om "utviklingspolitikk i valgkampen"

Foto: ©Stortingsarkivet