- Ikke stol på bedriftenes løfter om åpenhet

Det sier Prem Sikka som er professor i regnskap ved universitetet i Essex i England. Britiske myndigheter har annonsert at de skal opprette et offentlig register over engelske selskaper for å takle skatteunndragelser og hvitvasking av penger.  

- Ikke stol på dette. Selskapene vil bare se på dette som et smutthull som kan utnyttes, skriver Prem Sikka i en kommentar.

Professor Prem Sikka har tidligere skrevet om hvordan PWC, E&Y, KPMG og Deloitte har stått bak halvparten av skatteunngåelsesmanøvrene i England. Selskapene har aldri blitt holdt ansvarlige av revisjonsselskaper eller deres organisasjoner. Hvem holder dem ansvarlige, spurte han i en kronikk i The Guardian.  

En rekke skallselskaper er registrert i England. Nye selskaper blir dannet for å dekke over transaksjoner.

- Denne saken er ikke unik, og bruk av skall-selskaper kan ikke lenger ignoreres, sier Sikka i Huffington post.

Les også: ”Vil innføre fengselsstraff for skatteunndragelser”

Se presentasjonen til Jason Sharman om skallselskaper fra PWYP Norges konferanse "Financial secrecy, society and vested interests" i Bergen i 2012. 

Offentlig register

Vince Cable, Englands Secretary of State for Business, Innovation and Skills har lovet en ny lovgivning som skal styrke åpenhet. Han hevder at den nye reformen skal takle de ”mørke sidene” ved kapitalismen. I registeret skal alle som eier eller kontrollerer mer enn 25 prosent av et selskaps aksjer registreres med navn, fødselsdato og nasjonalitet. Er du direktør i et selskap kan du ikke operere som styremedlem i et annet selskap.

- Jeg mener at dette lett kan omgås gjennom at det opprettes eierandeler som er lavere enn 25 prosent. Det ville vært mye bedre om alle aksjonærer blir registrert, sier Sikka. 

Se Prem Sikka sin presentasjon på konferansen "Financial secrecy, society and vested interests" i Bergen i 2012 her.