Klager inn Oljefondet for OECD

Yngve Slyngstad er leder for Oljefondet. Foto: Norges Bank.

Den Canadiske fagforeningen United Steelworkers Canada mener at Oljefondet bryter både arbeidstaker- og menneskerettigheter gjennom sine investeringer. Nå klager de inn Oljefondet for OECD. 

Årsaken til at Oljefondet og Norges Bank som er fondets forvalter klages inn til OECD er investeringene i det amerikanske stålselskapet Crown Holdings. Selskapet er en av Nord-Amerikas største selskaper. Den tyrkiske fagforeningen Birlesik Metal IS er også med på klagen.

- Vi har vært i flere møter med United Steelworkers, hvor de har informert om sine synspunkter. Vi opplever at vi har hatt en god dialog. Det er imidlertid unaturlig for oss å ta stilling i saker som er pågående i andre lands rettssystemer, sier kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet, til NTB ifølge Dagens Næringsliv.

Han legger til at NBIM anser OECDs arbeid som viktig for utviklingen av gode internasjonale standarder og prinsipper.

- Vi vil bidra der det er ønsket fra OECD, sier han.

Bryter OECDs retningslinjer

På en konferanse om Norge og ansvarlig næringsliv i Oslo tirsdag offentliggjorde strategileder Joe Drexler i United Steelworkers Canada at de nå klager Oljefondet og Norges Bank inn til OECDs norske kontaktpunkt for arbeidstaker- og menneskerettighetsbrudd ifølge OECDs egne retningslinjer.

– Vi har kontaktet Norges Bank i håp om at de ville ta stilling til bruddene før vi sendte inn en formell klage. Dessverre uten hell – til tross for at både OECD, FN, OECDs norske kontaktpunkt og den norske regjeringen har bekreftet at retningslinjene gjelder også Oljefondet. Vi er dypt skuffet, sa Drexler.