Konflikter om naturressurser på urfolks territorium og medias rolle i Nicaragua, Colombia og Ecuador

Publish What You Pay Norge og Høgskolen i Oslo og Akershus inviterer til lunsjseminar onsdag 7. oktober. 

 

Når: 12:00 – 13:30

Hvor: HiOA, Pilestredet 46, PA 128

I nyhetene: Urfolksledere opplever vold og undertrykkelse i Colombia nå som fredsforhandlingene er på vei inn i en avgjørende fase. En rekke personer har blitt drept i løpet av de siste månedene i væpnede sammenstøt mellom urfolksorganisasjoner og nybyggere i Nicaragua. Titusenvis av urfolksaktivister har marsjert i protest mot regjeringen i Ecuador. Hva betyr denne utviklingen for urfolk? Hva er konsekvensene for journalister og media?

Et økende nivåe av konflikt og vold påvirker urfolk i Nicaragua, Colombia og Ecuador. I Nicaragua har væpnede urfolk nylig vært i konflikt med væpnede nybyggere i Rio Coco Arriba/Waspam regionen nord I Nicaragua. Mange mennesker har mistet livet og flere eksperter frykter at situasjonen vil bli lik som den voldelige konflikten som var i landet for 25 år siden. Gjesteforeleser Jose Maximo Garth er journlist I avisen La Prensa og masterstudent på et program som er organisert av HiOA og tre urfolksuniversiteter. Programmet er finansiert av Norad/Nored. I Colombia har den økende volden påvirket urfolkssamfunn samtidig som fredsforhandlingene på Cuba har nådd et punkt hvor væpnede parter føler et behov for å få “alle fakta på bordet”. Gjesteforeleser Dora Muños er leder for kommunikasjonsstudiet ved UAIIN, som er et urfolks- og flerkulturelt universitet I Cauca. Ecuador har den siste tiden sett de største urfolksprotestene på over 25 år. Gjesteforelser Gerardo Simbaña er også erfaren innen media og kommunikasjon, og har brukt nye plattformer for å spre undertrykte stemmer og regimer i denne og tidligere protester. Simbaña jobber ved urfolksuniversitetet Pluriversidad Amwtay Wasi.

Program onsdag 7. oktober:

1200 Velkommen ved Christine Amdam, Publish What You Pay Norge, og professor Roy Krøvel, HiOA.

1215 Jose Maximo Garth: Voldelige konflikter mellom nybyggere og urbefolkningsgrupper i Nicaragua. Hvem eier jorden? Medias rolle.

1230 Dora Muños: Ikke-voldelige urfolksvakter og væpnede grupper i Colombia i skyggen av fredsprosessen.

1245 Gerardo Simbaña: Potensialet til urfolkssamfunn i sosiale protester i Ecuador.

1300 Norske perspektiver - Paul Patrick Borhaug om sitt arbeid som fotojournalist i Amazonas.  

Diskusjon

1330 Programmet avsluttes