Kontrollerer oljebaroner nå sosiale medier i Russland?

Grunnleggeren av det mest populære sosiale mediet i Russland hevder at han fikk sparken, og at nettsidene nå er fullstendig i hendene på Putin-allierte.

Det skriver grunnleggeren av VKontakte, Pavel Durov, på profilen sin på det sosiale nettstedet, ifølge blant annet buzzfeed.com. Han oppgir at det er Alisher Usmanov og Igor Setchin som nå har tatt kontroll over nettsidene, og at disse er allierte av Russlands president Vladimir Putin.

Alisher Usmanov er for tredje år på rad den rikeste personen i russisk næringsliv. Ifølge reuters har han en formue på 18,6 billioner amerikanske dollar. Usmanov er deleier i et av Russlands største gruveselskaper, Metalloinvest. Han eier også andeler i det russiske internettselskapet mail.ru, samt fotballklubben Arsenal.

- I russisk sammenheng var vel dette uunngåelig, men jeg er glad vi varte så lenge som vi gjorde. Nå har vi holdt på i syv og et halvt år, og vi har fått gjort mye. Det vi har gjort kan ingen gjøre noe med, skriver grunnleggeren på profilen sin.

false

Alisher Usmanov

Ifølge tecrunch.com har Durov nå forlatt Russland, og han har ingen planer om å reise tilbake. Han planlegger å starte et sosialt nettverk for mobil utenfor Russland.

Tidligere KGB-offiser

Den andre som ifølge Durov nå tar kontrollen over nettstedet, Igor Setchin, er tidligere KGB-offiser. Han er nå leder av en militærgruppe og administrerende direktør for Russlands største oljeselskap Rosneft.

Kreml, det historiske festningsverket i Moskva som huser den politiske makteliten i Russland, har lenge hatt kontroll over TV, samt noen trykte medier i Russland. Men det har vært mulig å ytre seg fritt på nettet. Dette ser det ut til at det nå kan gradvis bli en slutt på.

Facebook

Ifølge Huffington Post har VKontakte omkring 100 millioner brukere i Russland og andre tidligere Sovjet-stater. Anti-Putin protestene som ble holdt vinteren 2011/2012 ble organisert av opposisjonsmedlemmer som var veldig aktive på VKontakte.

Alisher Usmanov har inntil nylig eid 10% av Facebook sine aksjer. Hva ville skjedd hvis Mark Zuckenberg fikk sparken og Obama-administrasjonen tar kontrollen over Facebook, spør Huffington Post, og sammenligner dette med det som nå skjer i Russland.