Korrupsjon tema på årets studentfestival i Trondheim

PWYP Norge synes det er gledelig at ISFiT setter fokus på korrupsjon. Foto: futureatlas.com/flickr.com

I dag går startskuddet for verdens største internasjonale studentfestival. Korrupsjon er tema for ISFiT 2015.

Internasjonal studentfestival i Trondheim (ISFiT) samler over 450 studenter fra hele verden og arrangeres i år fra 5. - 15. februar.

Korrupsjon årets tema

”Årlig forsvinner over 2600 milliarder dollar i korrupsjon. Dette utgjør fem prosent av verdensøkonomien, og har konsekvenser utover pengene som forsvinner. Maktstrukturene i samfunnet blir endret, tilliten til demokratiske prosesser undergraves og stabiliteten til politiske institusjoner blir truet. Dette legger grunnlag for opprør og ustabilitet, og det er et globalt problem som hindrer politisk og økonomisk utvikling.”, står det på festivalens nettsider.

Festivalen består av en rekke ulike arrangementer. Blant annet debattmøter, workshops og konserter. Onsdag 11. februar blir det et lunsjmøte med fokus på Norges kamp mot korrupsjon. Her deltar bant annet Trine Skei Grande (V), Marianne Marthinsen (Ap), Sigrid Klæboe Jacobsen fra Tax Justice Network Norge og Guro Slettemark fra Transparency International Norge.

Korrupsjon henger sammen med kapitalflukt

PWYP Norge er glade for at ISFiT velger å sette fokus på korrupsjon. Kapitalflukt og korrupsjon henger tett sammen, og finansielt hemmelighold omfatter både korrupsjon og kapitalflukt. Det blir lagt til rette for en industri der skatteparadis, skallselskaper og store revisjons- og advokatselskaper spiller en viktig rolle.

Utfordrer de som ikke tar temaet på alvor

I løpet av festivalen ønsker ISFiT å utfordre de som ikke tar antikorrupsjonssaker på alvor. Det kan være både bedrifter, statsansatte og privatpersoner.

”Som en samlingsarena for studenter fra hele verden er ISFiT en unik arena for en konstruktiv dialog som går på tvers av ideologiske, religiøse og nasjonale skillelinjer. Dagens studenter er morgendagens ledere, og gjennom idéutveksling ønsker ISFiT 2015 å være en arena for morgendagens løsninger”, skriver de på sine nettsider.

Mot slutten av festivalen samles alle festivalens deltakere og 200 Trondheimstudenter til diskusjon om korrupsjon i ”ISFiT Parliament”. Der skal alle legge frem forslag til viktige korrupsjonstiltak. De beste forslagene skal stemmes frem og utgjøre en resolusjon.