Nigeria ber om hjelp til å stoppe kapitalflukt

Flere afrikanske land med Nigeria i spissen har bedt Bretton Woods-systemet, Verdensbanken og det internasjonale pengefondet (IMF) om hjelp til å løse problemstillingene rundt ulovlig kapitalflukt fra kontinentet.

Det var Nigerias finansminister Ngozi Okonjo-Iwela som fortalte dette til pressen i forbindelse med vårmøtene til IMF og Verdensbanken i Washington DC forrige uke. Okonjo-Iwela fortalte at finansielle utbetalinger fra det afrikanske kontinentet ligger på rundt 300 milliarder kroner i året. De afrikanske finansministrene har gått sammen for å lage en felles appell til institusjonene, ifølge This Day Alive.

- Vi ønsker at Verdensbanken og IMF skal hjelpe oss med kapasitetsbygging, og med hjelp til å legge press på land som mottar pengene. Vi må stoppe praksisen, sa hun til pressen.

Motarbeidet av egne

Presidenten i Nigeria, Goodluck Jonathan, sparket nylig guvernøren i den nigerianske sentralbanken fordi guvernøren hevdet at 120 milliarder av landets oljeinntekter hadde forsvunnet.

De illegale utbetalingene blir ofte begått av multinasjonale selskaper ved hjelp av internprising og feilprising, samt over-fakturering av varer de bringer inn i kontinentet.

Ikke ny problemstilling

Publish What You Pay Norge arrangerte konferansen ”Financial secrecy, society and vested interests” i Bergen i 2012. På konferansen foreleste fagpersoner fra hele verden om temaene. Blant annet deltok journalist Mohammed Konneh fra Sierra Leone som en av flere fra land i sør på konferansen. Han skrev en artikkel om hvordan finansielt hemmelighold svekker afrikanske land.

- Økonomisk hemmelighold i forbindelse med utvinningsindustrien er mest skadelig for land i sør med store naturressurser. Disse inntektene kan potensielt hjelpe millioner av mennesker ut av fattigdom, skriver Konneh.

Han forteller at konferansen var en døråpner for han og de andre deltakerne fra det afrikanske kontinentet.