”Oljefondet må ut av Grupo Mexico”

Gårsdagens panel. Fra venstre: Liv Tørres, Pia Goyer, Jyrki Raina, Annie Bergsagel og ordstyrer Aslak Bonde. Med på skype var Napoleon Gomez. Foto: Christine Amdam

Beskjeden var klar og tydelig fra lederen av Industri Energi og flere andre på Folkets Hus i går. I etterkant av utdelingen av Arthur Svensson-prisen var det paneldebatt om Oljefondets investeringer i utenlandske selskaper.

- Vi vil ikke være en del av denne ”skitne industrien”, sa Leif Sande.

Tittelen på paneldebatten var ”Dirty Business – investeringer som bryter faglige rettigheter.” Det Norske Oljefondet har i dag investeringer i Grupo Mexico. Selskapet som driver gruven hvor 65 mennesker mistet livet i 2006. Napoleon Gomez fikk åpne paneldebatten med et innlegg via skype fra Canda hvor han lever i eksil. Gomez mener at Oljefondet må komme seg ut av Grupo Mexico.

- Grupo Mexico er et skittent selskap. De er fulle av arroganse og sensitivitet. De har brukt 4 milliarder dollar i kampen mot Los Mineros, sa Gomez.

Han er leder for fagforeningen Los Mineros og vant årets Arthur Svensson-pris.

Les også: "Skal aldri gi opp kampen"

Mangler dokumentasjon

I panelet satt blant annet Pia Goyer fra Etikkrådet for Oljefondet og Annie Bersagel fra KLP, som er Norges største livsforsikringsselskap. De forklarer begge at årsaken til at Norge ikke har trukket seg ut av Grupo Mexico er mangel på dokumentasjon.

- Vi har full åpenhet i KLP. Vi publiserer hvilke selskap vi investerer i på våre nettsider. Vi har ikke trukket oss ut av Grupo Mexico, da ville dere ha sett det. Jeg oppfordrer alle dere som er her til å gi oss den informasjonen dere har som kan dokumentere at det skjer noe ulovlig, sa Annie Bersagel fra KLP i sin innledning.

Pia Goyer fra Etikkrådet for Oljefondet holder sin innledning. Foto: Christine Amdam

Gomez synes det uforståelig at KLP og Etikkrådet mangler dokumentasjon.

- Mer enn 200 personer har mistet livet i gruvene som eies av Grupo Mexico de siste årene. De har også store investeringer i Peru, så det er ikke bare i Mexico at dette skjer. Los Mineros kan dokumentere alt dette, sa Gomez.

Etikkrådet er viktig

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Liv Tørres satt også i panelet. Hun mener at arbeidernes rettigheter er viktigere enn de etiske retningslinjene.

- Etikkrådet gjør en viktig jobb, og vi jobber for at de skal fortsette å være uavhengige. Men prinsippene er politiske og avgjørelsene som blir tatt kommer til å fortsette å være politiske, sa hun.

- Jeg har håp, svarte Pia Goyer fra Etikkrådet.

Les også: ”Legger ikke ned Etikkrådet for Oljefondet”

Annie Bersagel fra KLP sa til alle fremmøtte at hun ønsker en dialog med dem for å få mer kunnskap på disse temaene.