Oljeselskaper vil omgjøre lov mot korrupsjon og bestikkelser med republikansk hjelp

Corporate Takeover Exxon ants to undo law fighting bribery and corruption

 

Republikanerne prioriterer å omgjøre en åpenhetslov som er gjennomført i over tretti land i verden.

Det er den såkalte "Cardin-Lugar forskriften", seksjon 1504 av loven Dodd Frank Wall Street Reform og Consumer Protection Act (2010) er igjen under angrep. Nå fra den amerikanske kongressen.  

Forskriften krever at olje- og gruveselskaper som er børsnotert i USA opplyser om skatter, avgifter og andre utbetalinger de foretar til myndigheter, både amerikanske og utenlandske. Dodd Frank Wall Street Reform og Consumer Protection Act ble innført for å regulere praksisene ved børsen i USA for å unngå en ny finanskrise. Ved at selskaper opplyser om det de betaler kan bestikkelser og korrupsjon bli synliggjort. Dette er en nødvendig minstestandard for åpenhet, den såkalte land-for-land rapporteringen. PWYP nettverket har arbeidet svært tett opp mot denne loven i USA i mange år og forsvart loven også forrige gang loven var under angrep fra oljelobbyen i USA. 

Se PWYPs underskriftskampanje på sosiale medier for å forsvare åpenhetsloven i USA.

 

 

Minimumsstandarden for åpenhet skulle begynne å virke i juni 2017 forsøkes nå å stoppes ved å bruke en "Congressional Review Act". Denne loven skal introduseres i Representantenes hus på mandag og det er forventet at den skal stemmes over på onsdag. Det er den republikanske representanten Huizenga som leder an.  Oljelobbyen har tidligere forsøkt å stoppe åpenhetsloven slik at de ikke skal være nødt til å vise hva de betaler rundt omkring i verden.

Les: Oljelobbyen kan feire at de har hindret åpenhetsloven i USA i 4 år

PWYP har skrevet brev til statsministeren i UK, Thersa May, for å be henne forsvare anti-korupsjonsloven i USA.

Er det nå ok med korrupsjon og bestikkelser?

Oljelobbyen i USA har fått større medvind etter at Donald Trump kom til makten. USAs utenriksministerkandidat Rex Tillerson, som tidligere ledet i oljeselskapet Exxon Mobil, er utfordret på hvorvidt han representerer oljeselskapenes interesser, eller det amerikanske folkets interesser. 

Rex Tillerson fikk støtte fra Senatets utenrikskomité på mandag for å bli statssekretær. Alle republikanerne i Senatets utenrikskomité (11) stemte for Tillerson. Alle demokratene i Senatets utenrikskomité (10) stemte mot. Nå er hans nominasjon sendt til Senatet. 

Les: Donald Trump vil ha den tidligere sjefen i Exxon Mobile som sin utenriksminister.

Exxon Mobil er under etterforskning for en stor oljeavtale med Nigerianske myndigheter. Det er Nigerian Economic and Financial Crimes Commission som gjør etterforskningen av høykorrupsjonssaker. Organisasjonen Global Witness omtalte avtalen i en tidligere briefing som forklarte hvorfor tydelige regler for åpenhet er nødvendig.

Flere organisasjoner er bekymret over Rex Tillersons ståsted på viktige saker som klima, åpenhet og menneskerettigheter. 

I USA er sivilsamfunnet nå nødt til å bruke krefter på å forsvare en helt grunnleggende åpenhetslov mens borgerne i andre land sine myndigheter på at selskapers omgåelse av skatteregler og rollen skatteparadiser spiller for å legge til rette både for ikke bare korrupsjon, men også skatteomgåelser som tapper land for skatteinntekter for å finansiere at vi kan bo i gode og trygge samfunn.

Trump og Big Oil

Oljeselskaper synes å få stort gjennomslag for sine posisjoner og få gode vilkår under Donald Trump. Flere kontroversielle prosjekter blir nå gjennomført, tross store protester i sivilsamfunnet.

Les i Aljazeera.com: "Trump clears Keystone XL, Dakota Access pipeline"