Russland taper på skatteparadiser

Flere av Russlands største olje-, gass- og gruveselskaper har investert i skatteparadiser i Europa. Med sanksjonene mot Russland kan dette brukes som pressmiddel for å få Russland til å trekke seg ut av Ukraina.

For to år siden holdt et nederlandsk advokatfirma en presentasjon i Moskva for russiske bedrifter. ”Kom til oss og vi kan hjelpe deg med å unngå skatt og holde verdiene dine trygge. Du kan stole på vårt rettssystem.” Det skriver bloomberg.com. Det var det nederlandske advokatfirmaet Buren van Velzen Guelen som holdt presentasjonen. Og presentasjonen hadde effekt. Store russiske selskaper som Rosneft og Gazprom har investert store summer i Nederland og skatteparadiser som Luxembourg, Sveits, Kypros og Irland. Skatteparadisene er ofte brukt til kapitalflukt og skatteunngåelse.

Les også: ”Stormaktenes kamp om Ukrainas gassledninger”

Sanksjoner

Sjefen av den russiske oljegiganten Rosneft, Igor Setchin, er på USAs sanksjonsliste. De europeiske skatteparadisene kan nå bruke dette som et pressmiddel for å få Russland til å trekke seg ut av Ukraina.

- Hvis det gjennom nederlandske strukturer kan bevises at eierne av disse eiendelene er sanksjonert, er det ingen tvil om at disse eiendelene kan fryses, sier Jack Blum, tidligere etterforsker i det amerikanske senatet og ekspert på skatteparadiser og hvitvasking av penger til bloomberg.

Se Jack Blum sin presentasjon på konferansen ”Financial secrecy, society and vested interests” i Bergen her.