Samarbeid mellom IMF og EITI

Det internasjonale pengefondet (IMF) samarbeider med Extractive Industries Initiative (EITI) for å få større åpenhet omkring inntekter myndigheter mottar fra utvinningsindustrien.

Arbeidet er basert på et rammeverk som IMFs statistikkavdeling har utviklet i samarbeid med andre aktører, inkludert EITI. Det skriver IMF i en pressemelding. Målet er å samle inn data og rapportere all informasjon om inntekter fra utvinningsindustrien. Rammeverket er basert på IMFs Government Finance Statistics Manual 2014, som er en internasjonal anerkjent standard.

- Den offentlige tilgjengeligheten av pålitelige data om statens inntekter som forenkler regnskapsanalyse i ressursrike land er et viktig mål for IMFs statistikkavdeling. Dette samarbeidet med EITI vil bidra til å nå dette målet, sier Louis Marc Ducharme, direktør for IMFs statistikkavdeling.

Lederen for det internasjonale EITI-sekretariatet, Jonas Moberg, mener at dette samarbeidet med IMF vil forbedre kvaliteten på EITI-data på tvers av land.

- Å bedre publikums forståelse av statens inntekter fra naturressurser er et av kjerneprinsippene i EITI, sier Moberg.

Regjeringene i EITI-land vil kunne bruke det nye rammeverket til å sammenligne dataene også på tvers av land. Borgerne kan lettere se om sektoren er organisert på en god måte.

Les mer om rammeverket her.