Slik reagerer oljeselskapene på at åpenhetsloven Dodd-Frank ble drept

Selskaper bedt om å stå opp for åpenhet om hva de betaler i bytte for naturressurser de får tilgang til.

PWYP sendte et åpent brev til alle selskap som er med i EITI-samarbeidet og som er børsnotert i USA og ba dem om å bidra til å forsvare åpenhetsloven Dodd-Frank i USA. Børsnoterte EITI-selskaper i USA er: Anglo American, Anglogold Ashanti, ArcelorMittal, Barrick Gold, BHP Billiton, BP, Chevron, Conoco Philips, Eni, Exxon Mobil, Freeport-McMoRan, Glencore, Goldcorp, Gold Fields, Hess Corporation, Hudbay, Iamgold, Kinross, Kosmos Energy, Marathon olje, Newmont Mining, Noble Energy, PEMEX, Petrobras, Rio Tinto, Royal Dutch Shell, Statoil, Teck Resources, Total, og Vale SA.

PWYP skriver at åpenhet er viktig for innbyggerne i ressursrike land at selskapene er åpne om hva de betaler til myndighetene slik at borgerne kan holde sine regjeringer ansvarlige for hvordan de bruker inntektene fra begrensede naturressurser. Uten åpenhet er det vanskelig å se for seg at de har en sosial lisens til å drive virksomhet i et land.

Styreleder Fredrik Reinfeldt oppfordret den amerikanske kongressen til å "vurdere denne saken nøye" : “The [US Securities and Exchange Commission] took great care in drafting these rules in consultation with industry to ensure that they complement the EITI’s efforts and avoid unnecessary duplication.I would urge Congress to consider this matter thoroughly and to ensure that any action does not undermine the hard-won gains in this arena.

Kongressen drepte likevel åpenhetsloven.

Les mer om hvordan den amerikanske kongressen opphevet Dodd-Frank regelen for utvinningsindustrien.

 

Business og menneskerettigheter

Business & Human Rights Resource Centre har nå tatt saken videre  på sine egne nettsider. De har kontaktet og invitert 30 selskaper til å svare på brevet og viser til brevet fra PWYP. De skriver at de vil publisere en full oversikt over hvilke selskaper som responderer, eller hvilke selskaper som avslår å respondere, på sine nettsider, med fulle responser. 

Les selskapenes responser her.

Oversikten viser at selskapene Anglo American, BHP Biliton, Glencore, Kosmos Energy og Rio Tinto har kommet med reaksjoner, og du kan lese deres reaksjoner på nettsidene.

Statoil er blandt selskapene som er blitt kontraktet av  å komme med en reaksjon.  Statoil står foreløpig kategorisert som at de ikke har svart oppfordringen, men tidligere har selskapet gått ut og støttet åpenhestsloven og det er forventet at det vil komme en reaksjon fra Statoil.