Statoil-sjef Helge Lund går av

- Jeg har gruet meg til denne dagen, sa han under en pressekonferanse på Fornebu i formiddag. Lund tar over som konsernsjef for det britiske olje- og gasselskapet BG Group. 

Det britiske selskapet tok kontakt med Helge Lund i august, og han skrev under kontrakten tirsdag kveld. Det er på grunn av den nye jobben han nå forlater Statoil etter 10 år som toppsjef. Grunnlønnen i BG Group blir dobbelt så høy som den han har i Statoil i dag, og den nye grunnlønnen blir på over 15 millioner kroner

- Det er jo litt rart å stå her for siste gang. Det dukker opp mange tanker og følelser i slike prosesser. Jeg gleder meg til nye utfordringer, men har gruet meg litt til denne dagen. Jeg føler først og fremst på takknemlighet, det er et privilegium å lede Statoil i ti år. Dette selskapet har noe spesielt og er noe spesielt.

- Tok meg to sekunder å si ja

Eldar Sætre tar over som konstituert konsernsjef.

- Det tok meg to sekunder å si ja, sa Sætre under pressekonferansen.

Sætre forteller at han ikke var forberedt på dette på noen som helst måte, og at han ikke kommer til å være en kandidat for stillingen som ny konsernsjef.

- Jeg ønsker å rette en stor takk til deg, Helge. Du har vært en veldig god sjef for meg og mange andre. Vi kommer til å savne deg veldig mye. Du har alltid satt Statoil foran din egen person. Jeg tar over et selskap som er godt rustet, og som har en klar strategi og klare mål. Det er et samlet lederkorps bak denne strategien, sa Sætre.

Ikke ønsket situasjon for Statoil

Styreleder i Statoil, Svein Rennemo, forteller at dette ikke var en villet situasjon fra styrets side.

- Vi uttrykker en respekt for Helge Lunds valg og ønsker han lykke til i sin rolle, sa Rennemo.

Styret starter nå jakten på en ny konsernsjef, og vil lete både eksternt og internt.

Helge Lund forklarer at han har hatt refleksjoner rundt hvor lenge en konsernsjef bør sitte, og da han ble kontaktet av BG Group følte han at det var riktig å gå videre. Han vil ikke kommentere lønnsbetingelsene.

Ønsker mindre oppmerksomhet

BG Group skriver i en pressemelding at Helge Lund tiltrer som konsernsjef fra 2. Mars 2015.

- Helges ”track record” taler for seg selv. Han har bygget en lete- og produksjonsportefølje i verdensklasse i Statoil, og selskapet er nå allemnt beundret for sin tekniske kompetanse, økonomiske resultater og sterk, verdibaserte kultur. Helge er ideell til å lede BG Group i neste fase av sin vekst. Styret og jeg er glade for å ha sikret en avtale med Helge Lund, sier styreleder i BG Group Andrew Gould i pressemeldingen.

BG Group er et langt mindre selskap enn Statoil, og Helge Lund håper at denne jobben vil gi han mindre oppmerksomhet.