Stormakter kjemper om naturressurser i Den sentralafrikanske republikk

Frankrike og USA kjemper mot Kina og Russland om de verdifulle ressursene i innlandsstaten i det sentrale Afrika. Frankrike og USA ønsker å pålegge FN-sanksjoner mot personer som er tilknyttet konflikten i landet.

Dette vil imidlertid ikke Russland og Kina gå med på. De har blokkert forslaget om å pålegge FN-sanksjoner mot Den sentralafrikanske republikks tidligere president Francois Bozizé, en leder for den kristne ”Anti-balaka”-militsen og en av de opprinnelige lederne for Seleka-hæren. Det skriver Reuters. Den opprørske militære Seleka-hæren er drevet av Michel Djotodia. 

Interessene bak konflikten mellom stormaktene er ikke vanskelig å spore.

- Seleka-opprøret mot Bozizé startet i desember 2012. Den franske Fremmedlegionen defilerte da Djotodia marsjerte inn i Bangui med løfte om å vrake Kina-avtalene Bozizé hadde inngått, skriver Klassekampen.

false

Francois Bozizé

La ned veto

Forslaget om å sanksjonere mot Bozizé spesielt, var fordi han har vært "engasjert i, eller  gitt støtte til handlinger som undergraver fred, stabilitet og sikkerhet i Den sentralafrikanske republikk" ifølge et åtte-siders brev til FNs sikkerhetsråds sanksjonskomité, ifølge Reuters. Dette la Kina og Russland ned veto mot i FNs sikkerhetsråd forrige uke.

Hvis sanksjonene skal tre i kraft må Beijing og Moskva endre syn. Kina vil ikke ty til sanksjoner ved prinsipielle standpunkt som ikke er avgjørende for en rettmessig løsning på problemene.  Russland lurer på hvorfor Bozizé blir trukket frem, og ikke andre ledere som har vært involvert i den voldelige maktovertakelsen i mars 2013.

Lignende tilfeller

Tilsvarende konflikter finner man i Mali og Niger hvor Kina sitter på en av fire urangruver, mens franskmennene sitter på de tre andre. Det skriver Klassekampen.