Tanzania oppretter oljefond

For å ta vare på landets oljeinntekter på en best mulig måte vil Tanzania opprette et investeringsfond for å sikre inntektene til fremtidige generasjoner.

- Naturgass er ikke en fornybar kilde. Vi ønsker å forsikre oss om at de neste generasjonene får nytte av midlene gjennom det nye fondet, sa president Jakaya Kikwete nylig, ifølge Bistandsaktuelt.

Les saken til Bistandsaktuelt her.

I løpet av de siste årene har Tanzania tredoblet sine gassreserver. Øst-Afrika har blitt en av verdens mest populære nye olje- og gassprovinser etter en rekke funn. I Tanzania arbeider både BG Group, Ophir Energy, ExxonMobil og Statoil.

I oktober i fjor varslet myndighetene i Tanzania at de ville føre en strengere politikk mot utenlandske selskap. Det innebærer at selskaper som Statoil må følge tøffere krav for å bygge anlegg i landet. 

Les også: "Tanzania stillar tøffare krav til Statoil."

Strategi for fondet

Det anslås at Tanzania har mer enn 40 billioner kubikkfot gass, og ifølge landet kan dette stige fem ganger i løpet av de neste fem årene, og setter det på nivå med enkelte Midtøsten-produsenter. Presidenten i Tanzania forteller at de har lånt ideer av andre land til det nye fondet for å finne strukturen som gjør at de kan nytte best av inntektene fra olje- og gassindustrien. 

Landøkonom ved den norske ambassaden i Dar Es Salaam, Olav Lundstøl, forteller at Norge har jobbet tett med Tanzania for å finne ut hvordan de best mulig kan bygge opp fondet, men at Tanzania selv må finne ut hvilken type fond som passer dem best. 

Se Olav Lundstøl sin presentasjon på konferansen "Financial secrecy, society and vested interests" her.