Tøff kamp for advokater

Protester mot nedleggelsen av organiasjonen «Fundación Pachamama». Foto: Estuardo Vera fra lokalavisen «El Universo».

Flere og flere organisasjoner som jobber med menneskerettigheter blir motarbeidet av egne myndigheter. Advokatene som står på for å redde organisasjonene kjemper en tøff kamp.

I løpet av de siste tre årene har mer enn 60 land innført strengere lover som begrenser mulighetene for frivillige- og sivilsamfunnsorganisasjoner, skriver The Guardian. I 96 land har organisasjonene blitt hindret i å jobbe med full kapasitet, de opplever å bli trakassert, mister økonomiske midler, blir fengslet og mange organisasjoner har blitt stengt.

Eksempel fra Ecuador

Advokatene Juan Gabriel Auz og Mauricio Alarcón Salvador fra Ecuador har fått føle dette på kroppen. De jobber begge under krevende arbeidsforhold for urfolks- og menneskerettighetsorganisasjoner i hjemlandet. Begge var med på Publish What You Pay Norge sitt TRACE-program i 2014-2015. Auz opplevde at organisasjonen ”Fundación Pachamama” som han jobbet for ble stengt av myndighetene. De kom til tomme lokaler og forseglede inngangsdører i desember 2013. Organisasjonen hadde da jobbet med urfolks rettigheter i over 15 år. Auz har ført en rekke saker mot Staten i retten, på vegne av urbefolkningen.

Les dette blogginnlegget som Juan Auz har skrevet om Sarayaku-folket og deres rettigheter i Ecuador.

– Det er ikke lett å være åpen om korrupsjon uten å risikere å bli saksøkt, forteller Salvador.

Han mener at han flere ganger har blitt overvåket og forfulgt av personer tilknyttet myndighetene. I 2013 innførte regjeringen i Ecuador, med president Rafael Correa i spissen, en ny lov som hindrer journalister i å for eksempel drive gravejournalistikk. Salvador jobber for organisasjonen Fundamedios som myndighetene 8. september i år besluttet å stenge.

– De kan stenge oss, men de får oss ikke til å holde kjeft, sa Salvador til nettstedet prnoticias.com nylig.

Media spiller en stor rolle for å holde myndighetene ansvarlige for betalinger fra oljeselskapene som opererer i landet. I Ecuador eier Staten de fleste mediene.

Advokater verden over gjør en viktig innsats

Elodie Aba jobber som juridisk forsker i Business & Human Rights Resource Center, og hun har det siste året snakket med advokater verden over som jobber på grasrotnivå for å beskytte de sårbare i samfunnet.

– Advokater over hele verden hjelper berørte personer med å utfordre selskaper som bryter lover, og de oppnår rettferdighet. Deres arbeid er avgjørende, men ofte ikke allment kjent, skriver Aba i et innlegg i avisen The Guardian.

Hun skriver videre at advokatene gjør selskaper ansvarlige for brudd på menneskerettigheter ved hjelp av de verktøy de har tilgjengelig. Men ofte finnes det ikke verktøy, og selskapene kan fortsette med overtrampene uten at noen kan gjøre noe med det.

– Advokatene prøver å finne en rettferdighet i det urettferdige. De gjør et edelt arbeid, mener Aba.

Les: ”Irriterende at selskaper ”shopper” i skattesystemer."