Total har publisert oversikt over alle datterselskaper

Administrerende direktør i Total, Patrick Pouyanne, lover at  Total skal trekke seg ut av skatteparadis. Foto: World Economic Forum/flickr.com

I dag har den franske oljegiganten Total publisert en liste over alle sine datterselskaper. Selskapet har også annonsert at de på sikt skal trekke seg ut av skatteparadiser.

Listen over datterselskapene er på 903 selskaper. Selskapet har flere ganger fått kritikk for å ha datterselskaper i skatteparadiser. Total forteller i en pressemelding i dag at de skal trekke seg ut av 9 av 17 skatteparadiser innen utgangen av 2016.

– For et konsern som Total, som opererer i 130 land, er det helt naturlig å ha mange enheter rundt om i verden. Vi følte at det ville være nyttig å gi alle tilgang til en fullstendig liste av våre enheter. Listen viser hvor selskapene er registrert og hvor de opererer. Vi vil være åpne og sørge for at det ikke blir noen misforståelser, sier administrerende direktør i Total, Patrick Pouyanné i pressemeldingen.

Følger bare loven

Konsernet har ikke spesifisert hvilke selskaper de skal trekke seg ut av, men blant datterselskapene som er oppført på listen er Pars LNG Limited, registrert på Bermuda, Sunpower Filippinene Manufacturing Ltd registrert på Cayman Islands, og Total E & P Angola Block 31 Limited registrert på Bahamas.

Total nevner ikke land som Nederland, Sveits og Luxembourg som skatteparadiser. Og Total har for eksempel over 60 datterselskaper i Nederland ifølge listen.

Publish What You Pay Norge mener det er viktig at Total tar et skritt for åpenhet og publiserer denne listen. Men det er samtidig viktig å tenke på at de ikke gjør noe ekstra, men kun følger loven ved å publisere listen over alle datterselskapene. 

Betaler ikke skatt i Frankrike

Publiseringen av denne listen kommer på samme dag som Frankrikes president Francois Hollande fortalte i et avisintervju at han er sjokkert over at Total ikke betaler selskapskatt i Frankrike. Årsaken til det er at selskapet har tapsbringende raffineringsvirksomhet i landet. 

– Total, som er Frankrikes største selskap, bør være Frankrikes største skattebetaler, sa Hollande til Le Parisien, ifølge marinelink.com.