USA må ta lederrollen i åpenhetskampen

Denne uken arrangeres U.S.-Africa Leaders Summit i Washington D.C. Nærmere 50 toppledere med president Barack Obama i spissen er samlet for å utvikle samarbeidet mellom USA og Afrika. USA må gå foran som et godt eksempel og fremme globale standarder som hindrer skatteunndragelser, skriver tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan.

- Dette toppmøtet er en perfekt mulighet for USA til å vise at de kan gå foran som et godt eksempel på det kritiske spørsmålet om åpenhet ved utbetalinger til regjeringer i olje- gass og gruveindustrien, skriver Annan i en artikkel på nettsidene til Washington Post.

Les også: ”50 afrikanske ledere til toppmøte i Washington D.C.”

Det amerikanske finanstilsynet (SEC) har enda ikke håndhevet Dodd Frank-lovgivningen som krever at amerikanske børsnoterte selskaper skal offentliggjøre sine utbetalinger til alle regjeringer i alle land de opererer i. Denne bestemmelsen er avgjørende for å redusere korrupsjon i Afrika, mener Annan. Kofi Annan var generalsekretær i FN fra 1997 til 2006, og er nå leder av Kofi Annan stiftelsen, og Africa Progress Panel.

Afrika taper dobbelt så mye i ulovlig kapitalflukt som kontinentet mottar i internasjonal bistand. Derfor må USA fortsette å fremme de globale standardene som kan være med på å hindre skatteunndragelser i Afrika. Offentliggjøring av selskapers eierskap er avgjørende for å bekjempe dette problemet, skriver Annen.

Les også: ”Kofi Annan kritiserer skatteverstingar” 

Det hvite hus ser på dette møtet med afrikanske leder som en mulighet til å styrke båndene med et kontinent som er i sterk vekst, og en økende bidragsyter til global velstand.