Vil heve samfunnsdebatten i Russland

Generalsekretær i PWYP Norge, Mona Thowsen, foreleste for russiske deltakere hos NUPI. Foto: Christine Amdam

Seniorforsker ved NUPI, Indra Øverland, skal skrive bok om den offentlige samfunnsdebatten. Denne uken er et knippe utvalgte deltakere fra Russland samlet hos NUPI i Oslo. Generalsekretær Mona Thowsen i PWYP Norge foreleste om korrupsjon og kapitalflukt.

- Det har vært fokus på korrupsjon og kapitalflukt i Russland lenge. Problemet er at det er mangel på samfunnsdebatt. De har på langt nær den samme offentlige debatten i Russland som vi har her hjemme i Norge, sier Indra Øverland fra NUPI til PWYP Norge.

Denne uken er russiske deltakere fra sivilsamfunnsorganisasjoner, media, fagforeninger og privat næringsliv samlet i Oslo for å lære mer om hvilken rolle samfunnet spiller. Deltakerne har alle et forhold til Moscow School of Civic Education, en organisasjon som driver med samfunnsopplysning.

Generalsekretær i PWYP Norge, Mona Thowsen, var invitert for å snakke om korrupsjon og kapitalflukt. I sommer deltok hun på en konferanse utenfor Moskva for å snakke om de samme temaene. Også på oppdrag fra NUPI. Temaer som ble tatt opp var på hvilken måte korrupsjon og kapitalflukt skader samfunn og innenrikskonsekvenser for Russland. Også hvilke internasjonale åpenhetstiltak og muligheter som er i prosess i dag ble diskutert. MSCE er truet med å bli nedlagt på samme måte som uavhengige aviser i Russland.

Les: ”Hemmelighold og propaganda i Russland” 

- Dette seminaret er et samarbeid mellom NUPI og MSCE. Talefrihet er et problem i Russland, og vi ønsker å kontrastere den rollen som samfunnet spiller, forteller Indra Øverland.

Seminaret er finansiert av UD, og i tillegg til at deltakere fra Russland kommer til Norge, sender NUPI norske eksperter til arrangementer i Russland.

Hvor går pengene? Hva blir de omgjort til? Går pengene til utvikling? Det er spørsmål Mona Thowsen stiller i sin presentasjon. Hun forklarer hvorfor arbeidet til PWYP Norge er viktig, og hvordan vi jobber for at pengestrømmene skal bli offentlige.

- Hvorfor arrangerer NUPI dette seminaret?

- Jeg ønsker å skrive en god bok om den offentlige debatten, svarer Indra Øverland.