Vil innføre fengselsstraff for skatteunndragelser

Storbritannias finansminister George Osborne har fremmet et nytt lovforslag som vil gjøre det lettere å ilegge bøter og fengselsstraffer for briter som unndrar skatt i utenlandske skatteparadiser. 

Hensikten med det nye lovforslaget er å stanse kapitalflukten til skatteparadiser, land og jurisdiksjoner som tilbyr liten eller ingen skatt. Britiske borgere som ved hjelp av disse jukser til seg milliarder av kroner ut av det engelske skattekammeret, skal nå få sin straff.

- Vi skal sørge for at ingen skatteparadiser føles trygge lenger. Straffen for å begå skatteunndragelser skal svi, sier Osborne ifølge Dagens Næringsliv.

Gransker store selskaper

En av grunnene til at finansministeren nå er mer pågående i kampen om å ta briter som unngår skatt er en slunken statskasse, skriver DN. Tidligere har skattemyndighetene måttet bevise at briter som overfører penger til skatteparadiser har hatt til hensikt å unndra skatt for at de skal blir straffet. Men nå kan de uansett bli staffet.

Prosessen for å bekjempe skatteflukt har pågått i Storbritannia en stund. I 2012 startet høringene av store multinasjonale selskaper som Starbucks, Google og Amazon. Det var Margaret Hodge, leder av regnskapskomiteen i det britiske parlamentet som ledet høringene.

Britiske myndigheter får kritikk

Facebook og Apple er andre store multinasjonale selskaper som i dag slipper unna med en svært lav skattesats, ifølge DN. I dag brukes skatteparadiser som gjemmesteder ved at de har minimalt innsyn og ikke stiller ubehagelige spørsmål. Skatteparadisene er ikke fornøyd med forslaget om nye strengere regler da de vil fortsette å operere med full diskresjon, skriver DN. 

Britiske myndigheter har fått kritikk fordi mange av de mest brukte skatteparadisene ligger under den britiske tronen.

- Det er helt uakseptabelt at folk ikke betaler skatt som forfaller, sier George Osborne til The Guardian. Han er i Washington DC i forbindelse med vårmøtene til det internasjonale pengefondet (IMF). 

Lekkasje

I fjor ble 2,5 millioner filer med informasjon om personer og selskaper registrert i skatteparadiser lekket. Det var International Consortium of investigate Jounralists som mottok dokumentene, og lekkasjen har blitt kalt ”offshore leaks”.

Ifølge Dagsavisen har mer enn 100 journalister fra en rekke land benyttet seg av informasjonen og lekkasjen har ført til en rekke store nyhetsoppslag. Flere statsleder har gått ut med kritikk mot måten multinasjonale selskaper bruker skatteparadisenen hemmelighold for å unngå å betale skatt.