Aftenposten: Ingen vet hvilke selskaper som må rapportere land for land

Finansminister Siv Jensen har ikke oversikt over hvilke selskaper som skal rapportere land-for-land. Foto: Finansdepartementet

Norske petroleums- og gruveselskaper er blitt pålagt å rapportere hva de har betalt i skatt i alle land de opererer i, men Finansdepartementet vet ikke hvilke selskaper som er rapporteringspliktige.

1. januar 2014 trådte loven om land-for-land rapportering i kraft i Norge. Loven i Norge er et resultat av direktivet fra EU. Loven er et minste felles multiplum for det åpenhetsnivået om skattebetalinger  i utvinningsindustrien som EU-landene har vært i stand til å bli enige om.  EUs rapportering er igjen et resultat av at loven ble innført i USA.

Men verken Finansdepartementet eller Finanstilsynet kan svare på hvilke selskaper som er pliktige til å rapportere etter loven om land-for-land rapportering. Til Aftenposten sier Finansdepartementet at de ikke har oversikt over hvem som er rapporteringspliktige, mens finanstilsynet sier at de ikke har en slik liste.

Les saken til Aftenposten her

Statoil leverte sin første land-for-land rapport 19. mars i år. Publish What You Pay Norge gjorde en analyse av Statoils rapportering som viser at de har sølt det til. Den norske forskriften er klar: Det er oppstrømsvirksomheten som skal rapporteres på land for land. Men Statoil har blandet inn tall fra nedstrømsvirksomheten i sin rapport.

Se PWYP Norges analyse av Statoils rapportering her

– Sivilsamfunn og andre har ventet i mange år på første land-for-land rapportering i verden. Vi forventer at Statoil skal sette gullstandarden for hvordan dette skal gjøres. Det bør Statoil gjøre, og det kan Statoil gjøre. Men da må Statoil publisere en ny land-for-land rapport med de riktige tallene, sier generalsekretær i PWYP Norge, Mona Thowsen.