Oljeleting truer sivilsamfunnet

Oljeutvinningen i Virunga nasjonalpark i Den demokratiske republikken Congo er en fare for samfunnet. Mange er truet på livet fordi de har uttalt seg kritisk om utvinningen. Saken er ikke unik.

Vaktleder for parken, Emmanuel de Merode ble nylig skutt flere ganger under et overfall på inn til parken.

- Jeg har det etter forholdene bra, og er hjemme med familien for å bli frisk etter hendelsen, skriver han i et blogginnlegg på hjemmesidene til nasjonalparken.

Han skriver videre at dette dessverre ikke er uvanlig hendelse i og rundt parken. Medarbeiderne i parken er et mål på grunn av jobben med å beskytte parken hvor det er mange verdifulle ressurser. Vaktene lever med en risiko fordi de vil ha fred og rettssikkerhet i området, og at folk som besøker parken skal være trygge.

Flere truet på livet

Ansatte i WWF har mottatt drapstrusler fordi de har uttalt seg kritisk mot oljeutvinningen som finner sted i nasjonalparken. Ukjente innringere har kommet med direkte trusler. I telefontrusselen mottatt av WWF, ble det sagt at gjerningsmennene hadde bommet på de Merode, men at det ikke vil skje med den WWF-ansatte. Andre sivilsamfunnsaktivister forteller nå om lignende trusler.

Det er nå satt i gang en etterforskningen etter at de Merode ble beskutt.

Oljeleting

Det britiske oljeselskapet Soco International tar seismikkprøver i Lake Edward-sjøen, og har fått konsesjon til det av Kongolesiske myndigheter. Den betente situasjonen vil ikke roe seg så lenge de holder på med det.  WWF tar avstand fra testingen, og mener at letingen er en trussel for livsgrunnlaget til lokalbefolkningen.

- En eventuell oljeutvinning i dette området setter hele livsgrunnlaget til 50.000 familier, som arbeider i og henter sin mat og drikke fra sjøen, på spill. Lokale fiskere uttaler til WWF at de har blitt nektet adgang til sjøen under seismikktestingsperioder, og at de frykter at oljeboring vil føre til forurensning av området, skriver WWF

Nasjonalparken er en av Afrikas mest ressursrike verneområder, og parken er en av fire nasjonalparker i verden som huser de kritisk truede fjellgorillaene. Det finnes bare 880 fjellgorillar igjen i verden. Virunga åpnet nylig på nytt for gorillasafari etter en tid med konflikt i den østlige delen av landet.

 

Ikke unikt

I nabolandet Uganda, hvor det også bor fjellgorillaer sliter de med de samme problemstillingene. I Ugandas Murchison Falls National Park som ligger ved Nilen har det franske oljeselskapet Total startet undersøkelser for å forberede seg til seismikktesting. Under bakken som elefanter, løver, giraffer og andre arter av Afrikas sjeldne dyreliv tramper på ligger det masse olje.

Les også:  ”Beskyldt for juks – leder lobbykamp mot åpenhet” 

Total og den Ugandiske regjeringen insisterer på at de kan utvinne oljen på en måte som minimerer  skade på øko-systemet. De skal bruke ny teknologi som er mindre forstyrrende enn de tradisjonelle metodene.

Tullow Oil Plc anslo i mai at Uganda kan tjene 50 milliarder dollar hvis de utnytter råoljen.

Les også: ”Tanzania mister 1,8 milliarder dollar årlig”

Bilde øverst i saken: Vaktleder Emmanuel de Merode ble beskutt på vei inn til Virunga nasjonalpark