Russland har signert gassavtale med Kina

Russlands president Vladimir Putin reiste til Kina for å inngå en gassavtale, og til slutt ble den undertegnet. Konflikten med vesten gjør at Russland nå vender oppmerksomheten mot Asia. 

Denne uken møttes Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping til et møte i Shanghai. Prosessen om en gassavtale mellom Russland og Kina har pågått i flere måneder, og det var en lettet og glad Vladimir Putin som onsdag kunne gå opp på podiet for å undertegne avtalen. Kontraktens verdi er ikke offentliggjort, men den er verdsatt til en verdi på rundt 400 milliarder dollar.

Russiske myndigheter hadde før møtet mellom Vladimir Putin og Xi Jinping annonsert at en gigantavtale skulle dras i land. Russerne var stresset etter det første møtet på tirsdag da Putin og hans kinesiske kollega ikke ble enige.

- Besøket er ikke over. Samtalene fortsetter, og det er gjort betydelige fremskritt. Men det er fortsatt en jobb å gjøre når det gjelder pris, sa Putins talsperson Dmitrij Peskov på en pressekonferanse under Kina-besøket, ifølge Dagens Næringsliv.

Uenige om pris

De fleste regner med at grunnen til at enighet om en avtale dro ut, er at kineserne holder igjen for å få bedre betingelser.

- Den største hindringen er prisen, sa Feng Yujun, ifølge BSS News. Han er ekspert på Russland ved China Institute of Contemporary Realtions.

Gassavtalen mellom de to statsdominerte selskapene Gazprom og China National Petroleum Corp. (CNPC) innebærer levering av 38 millioner kubikkmeter gass i året over 30 år, skriver Moscow Times. Kontraktsverdien tilsvarer omtrent halvparten av verdien på det norske Oljefondet. Gazprom har også krevd en forhåndsbetaling på 25 milliarder dollar, som sikkerhet for de store investeringene i infrastruktur og rørledninger. 

- Kina sitter med en fordel, og vil presse ned prisen. De har alternativer, både lokalt eller ved å importere fra USA. Russland trenger denne avtalen mer enn Kina, sier analytiker hos Nomura Research, Gordon Kwan til Moscow Times.

Største kontrakt noensinne

Med opp på podiet i Shanghai fulgte Gazprom-sjef Aleksej Miller og sjef for CNPC Zhou Jiping.

- Dette er den største kontrakten noensinne for Gazprom, sa Miller under signeringsseremonien.

Med denne avtalen blir Russland største gassleverandør til Kina.

Konflikten med Ukraina

Det er naturlig å tenke at sanksjonene mot Russland, investorflukt og kapitalflukt gjør at Russland ønsket å få i havn denne avtalen med Kina. Statsminister Dmitry Medvedev sa imidlertid at Russlands interesse i å levere gass til Kina ikke har noe å gjøre med konflikten med Ukraina og EU. Han fortalte også i et intervju med Bloomberg i forkant av Putins Kina-besøk at Russland er i ferd med å jobbe seg inn på nye markeder.

- Det er ingen tvil om at forsyninger til Asia er fremtiden, sa Medvedev til Bloomberg.

Ny gassledning

Gassen skal transporteres gjennom en ny rørledning som skal bygges mellom de to landene. Etter planen begynner importen av gass østover om fire til seks år.

Spesialist på feltet fra advokatfirmaet Goltsblat BLP, Kyle Davis, er enig i at det er et stort potensiale i å forsyne gass til Kina, da de er verdens største energiimportør. Men han presiserer at det er stor forskjell på å levere gass til Kina enn til Europa hvor rutene allerede er etablert.

- For det første er infrastruktur i det europeiske markedet allerede bygget opp og kapitalkostnader har blitt tjent inn. Eksport til Kina vil kreve å bygge opp infrastrukturen på begge sidene av grensen, og investering i russisk produksjon nærmere Kina, sa Davis til Moscow Times.